Kazna i povratak na dužnost: Šta nas uči slučaj mladog "policajca" koji nije ignorirao poziv Vojske Srbije?

08.03.2024. 11:31:00

Nakon šoka koji je izazvao odluku da se odazove poziv za regrutaciju u Vojsku Srbije, mladi "hrvatski policajac", bolje rečeno u službi MUP-a (21) iz PU Vukovarsko-srijemske, vraćen je na posao krajem 2023. godine. Ova neobična situacija izazvala je veliku pozornost javnosti te je postala predmetom mnogih rasprava u medijima, prenosi Direktno.hr

Mladi policajac - srpski vojnik, koji posjeduje hrvatsko i srpsko državljanstvo, suočio se s posljedicama svoje odluke kada je 2022. godine prešutio svojim naređenjem da je pozvan na mobilizaciju u vojarnu u Sremskoj Mitrovici. Ova situacija ozbiljno je ugrozila ugled i interese policijskih službi, što je rezultiralo njegovim trenutnim udaljenjem iz službe te pokretanjem disciplinskog postupka.

Prema izvješću MUP-a, mladi policajac - srpski vojnik proglašen je krivim za težinu povrede službene dužnosti, odnosno za neizvršavanje, nesvjesno, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje svojih službenih obveza. Kao posljedica toga, izrečena mu je novčana kazna u iznosu do 20 posto od njegove posljednje plaće.

Važno je napomenuti da je disciplinski postupak završen 28. prosinca 2023. godine, nakon čega je policajac vraćen u službu. Ministarstvo obrane Republike Srbije istaknulo je da danas ne upućuje pozive za upis u vojnu evidenciju izvan svoje države te da je za pretpostaviti da je mladi policajac imao ili boravio na području Srbije.

Ova situacija postavlja pitanja o odgovornosti i obvezama policijskih službenika, ali isto tako otvara raspravu o dvojnom državljanstvu i mogućim posljedicama koje ono može imati na obavljanje službe u sigurnosnim institucijama.

Može li strani državljanin raditi u MUP-u, gdje se ipak barata i nekim sigurnosnim podacima, gdje se može koristiti i pogodovati recimo nekim ratnim zločincima za koje je raspisana tjeralica. Manje više sve ovo liči na dogovor koalicijskom partneru - SDSS. To su prava nacionalnih manjina, žive u Srbiji, radi u hrvatskoj i to ni manje ni više u državnoj službi. Postavlja se tu masu pitanja, a najbitnije je, je li Hrvatska njegova Domovina, služi li narodu ili je za otadžbinu?

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.