Kaznena prijava protiv 4 osobe osumnjičene za ratni zločin u Vukovaru

10.10.2019. 10:56:00

Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom „Leva supoderica“.

Iz MUP-a RH navode kako su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili postojanje osnova sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred „Leva supoderica“), na području tada okupiranog Vukovara, u periodu od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.

-Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja. Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, MUP u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, kako niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona, navodi se u priopćenju MUP-a RH.

Sva četvorica kazneno prijavljenih su trenutačno nedostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.

Iz MUP-a RH navode i kako je Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. godine podnijela pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

Izvor: Vecernji.hr/Foto:Grgur Zucko/PIXSELL

Izvorni autor: Branimir Bradarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.