KINA MASOVNO GRADI PODZEMNE SILOSE: Otkrile ih satelitske snimke, a ono za što ih pripremaju izaziva jezu!

01.03.2021. 21:14:00

Kina čini se ima spreman odgovor na potencijalnu prijetnju američkog nuklearnog napada, ako jevjeroati sumnjama čelnika Projekta za nuklearne informacije, u sklopu globalnog think thanka Federacije azmeričkh znanstvenika, dansko-američkog stručnjaka Hansa Kristensena koji je analizirao posljednje satelitske fotografije kineskog poligona za obuku postrojbi za raketne sustave.

Prema njima, Kina ubrzano radi na razvoju svojih kapaciteta za preživljavanje nuklearnog napada i osiguranje kapaciteta za lansiranje uzvratnih udara. Kako piše Associated Press, Kina i SAD počinju se upuštati u utrku u nuklearnom naoružanju.

Kristensenove procjene podržava i zadnji izvještaj Pentagona u kojem stoji kako Peking namjerava povećati spremnost svojih nuklearnih snaga tako što će veći broj postrojbi i interkontinentalnih projektila smjestiti u podzemne silose, te da će djelovati pod većim stupnjem budnosti u kojem bi mogli lansirati projektile čim dobiju upozorenje da su pod napadom. “Plan korištenja nuklearnog oružja NRK u prvi plan stavlja održavanje nuklearnih snaga sposobnih preživjeti prvi udar, te odgovoriti s dovoljnom snagom kako bi neprijatelju nanijeli neprihvatljivu štetu”, stoji u izvještaju Pentagona, objavljenom prošle godine.

Satelitske fotografije je dobavio Projekt za nuklearne informacije , a snimljene su krajem prošle godine kad je Kina započela izgradnju 11 podzemnih silosa pored poligona za obuku kraj Jilantaija, u sjevernom dijelu središnje Kine.

Sada se tamo nalazi već 18-20 silosa sa starijim interkontinentalnim balističkim projektilima DF-5, uz 16 novih koji su u izgradnji.

Američko Ministarstvo obrane vjeruje kako će se novi silosi koristiti za pohranu novijih projektila tipa DF-41. Radi se o najmodernijoj seriji kineskih balističkih projektila, koji s dometom od oko 15.000 kilometara mogu dosegnuti gotovo bilo koji dio Sjedinjenih Država, gdje bi teoretski mogli otpustiti od šest do deset nuklearnih bojevih glava.

Službena politika Kine za sada je kako nikad neće prva lansirati nuklearno oružje, na što se SAD do sada nije obvezao.

Krajem siječnja ove godine, neposredno pred odlazak predsjednika Donalda Trumpa s vlasti, skinuta je oznaka tajnosti s vladinog memoranduma o strateškom okviru za Indo-pacifičko područje. U tom je memorandumu jasno navedeno kako bi Sjedinjene Države oružjem branile Tajvan od moguće invazije iz Kine.

Memorandum tako otkriva da su Sjedinjene Države znatno spremnije na neizravni vojni sukob s Kinom nego što su to javno davale do znanja, ali i kako bi u slučaju izvanredne situacije Sjedinjene Države surađivale s Japanom u obrani japanskog otočja Senkaku, koje Kina smatra svojim teritorijem, te u blokadi pomorskog i zračnog prostora oko Tajvana.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Ilustracija/pexels

Izvorni autor: T.Š./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.