Klub Hrvatskih suverenista želi da Sabor potvrđuje odluke Stožera

25.11.2021. 11:22:00

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista želi da se izmijeni Zakon o sustavu civilne zaštite kako bi Hrvatski sabor potvrđivao odluke koje donosi Stožer civilne zaštite, zbog čega su u četvrtak krenuli u prikupljanje potpisa za upućivanje tog prijedloga u saborsku proceduru.

Hrvatski suverenisti žele da odluke koje se donose radi zaštite građana od zaraznih bolest, a koje donosi Stožer civilne zaštite, stupaju na snagu tek nakon što ih potvrdi Hrvatski sabor.

Stožer je umjetno stvoreno tijelo s umjetnim ovlastima koje svojim odlukama ograničava slobode građana i o tome isključivo bi trebao odlučivati Hrvatski sabor, kazao je Marijan Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru.

Vesna Vučemilović je istaknula da se nalazimo u kriznim vremenima i da je potreban konsenzus te aktivnije uključivanje svih aktera na političkoj sceni , a čime bi se ujedno smirile tenzije u društvu.

Sabor bi se trebao aktivnije uključiti u donošenje odluka vezanih za epidemiološke mjere, ocijenila je.

Hrvoje Zekanović smatra da danas kada znamo više o virusu ovlasti se moraju vratiti u tijelo koje ima izborni legitimitet – Hrvatski sabor.

“Zastupnici u Saboru moraju reći što misle o nekoj mjeri koju predlaže Stožer, odluke se moraju donositi u Saboru a ne nekakvom paratijelu”, kazao je.

Vladajući moraju preuzeti odgovornost za odluke Stožera, dodao je Marko Milanović Litre.

Suverenisti su uvjereni da će do kraja tjedna prikupiti dovoljan broj potpisa zastupnika, minimalno 15, kako bi se izmjene koje se odnose na samo jedan članak zakona uputile u proceduru.

Na novinarski upit o inicijativi Austrije da se zabrani skup na Bleiburgu Pavliček je kazao kako se hrvatska diplomacija mora izboriti za daljnje održavanje te komemoracije.

“Zadnjih nekoliko godina taj je skup bio dostojanstven bez ikakvih obilježja iz Drugog svjetskog rata i na diplomaciji je da se izbori za daljnje održavanje”, rekao je.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.