Kod Šibenskog mosta poginuo Marinko Kardum

17.09.2020. 09:40:00

17. rujna 1991. u borbama kod Šibenskog mosta poginuo je mladi pripadnik specijalne policije Marinko Kardum.
Ubio ga je oficir JNA upucavši ga sa dva rafala iz automatskog pištolja „škorpion“ dok je nemoćan ležao na cesti. Njegovo tijelo pripadnici jugovojske prebacili su potom u Knin, a nakon mjesec dana je razmijenjeno.
Među prvima se uključio u obranu Hrvatske i poput mnogih najboljih hrvatskih mladića položio život za slobodu svoje domovine. Već na početku Domovinskog rata pokazao je izuzetnu hrabrost, sudjelujući u brojnim akcijama u skradinskom zaleđu, ali i prije toga kao Tigar iz Rakitja na Plitvicama (Krvavi Uskrs).
Kada je JNA krenula silovito prema Šibenskom mostu, Marinko Kardum je krenuo prema neprijatelju pokušavajući zaustaviti njihov prodor prema Šibeniku. Pokušao je uništiti jedno oklopno vozilo u koloni koja je nadirala prema gradu i pri tome bio teško ranjen s nekoliko metaka iz mitraljeza sa transportera.
Za to ubojstvo bio je osuđen poručnik JNA Ivica Jelušić, prvo u odsutnosti na 12 godina, a na ponovljenom suđenju 1999. u njegovoj prisutnosti na 15 godina zatvora. 2003. zbog proceduralnih pogrešaka je ponovljeno suđenje, a Jelušić oslobođen. Tada je tužio hrvatsku državu za duševne boli i dobio gotovo milijun kuna odštete.

Izvor: Hrvatska povijest/Foto:Hrvatska povijest

Izvorni autor: Hrvatska povijest

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.