Kohorta u Borovu Selu položila vijence za poginule hrvatske redarstvenike

04.05.2021. 20:05:00

“Mlađi pripadnici Kohorte u Borovom Selu, postavljanje vijenaca za poginule hrvatske redarstvenike”, stoji u objavi Hrvatske navijačke skupine na Facebooku.

Mlađi pripadnici Kohorte u Borovom selu, postavljanje vijenaca za poginule hrvatske redarstvenike.

Objavljuje Hrvatske navijačke skupineUtorak, 4. svibnja 2021.

2. svibnja 1991. u Borovu Selu pobunjeni hrvatski Srbi – ubili su 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen. Inače, glavni organizator tog zločina – Vukašin Šoškočanin – ima lažni mauzolej i spomenik u Borovu Selu gdje ga se veliča kao junaka.

Sjećamo se dvanaestorice pripadnika tadašnje specijalne jedinice MUP-a mučki ubijenih u dobro organiziranoj zasjedi srpskih pobunjenika – Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Tijekom noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije su policijske ophodnje napadnute na prilazu Borovu Selu i pri tom zarobljena dvojica hrvatskih policajaca, Zvonimir Matković i Dalibor Križanović. Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli povući. Nakon neuspjelih pregovora o njihovom oslobađanju u potragu za kolegama kreće tridesetak redarstvenika. Ušli su u Borovo selo 2. svibnja oko podneva i uspjeli su doći do samog središta sela, pred tadašnjom mjesnom zajednicom su razoružali dvojicu civila te iznenadnim upadom ušli u zgradu u kojoj se nalazilo mnoštvo naoružanih Srba. Dočekani su u zasjedi, borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA.

Prema riječima svjedoka iz jednog je transportera otvorena vatra na policiju, iza njih su hodali naoružani civili, a navodno su čak iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Zarobljeni policajci prebačeni su tijekom borbi u Novi Sad ali su vraćeni u Osijek još iste večeri.

Ovaj događaj, uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, bio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Nažalost, za pokolj do danas nitko nije odgovarao.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Hrvatske navijačke skupine/FB

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.