Koji su znakovi da Putin priprema nuklearni napad? Stručnjaci otkrivaju što bi ga moglo odati

22.09.2022. 12:08:00

OPASNA RETORIKA

Obavještajne službe pažljivo promatraju svaku aktivnost koja bi se mogla protumačiti kao planiranje nuklearnog napada.

Vladimir Putin jučer je još jednom zabrinuo svijet kada je u obraćanju naciji spomenuo nuklearno oružje.  

Pokretanje nuklearnog napada zadnja je mjera koju bi Rusija mogla iskoristiti, piše Newsweek, a stručnjaci kažu da bi u tom slučaju SAD to mogao detektirati i napasti prije nego što se Putin odluči na napad.

Hans Kristensen, direktor za projekt nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, rekao je za Newsweek da bi Putin mogao brže djelovati s oružjem dalekog dometa, koje već i je u stanju pripravnosti, umjesto onog kratkog dometa, koje bi Rusija trebala izvaditi iz skladišta. 

Da obavještajna zajednica detektira aktivnost na mjestima tih skladišta - ukrcavanje bojevih glava na kamione i helikoptere ili pojačanu aktivnost među posebno treniranim jedinicama - to bi mogao biti znak da Putin planira napad oružjem kratkog dometa.  

S druge strane, uporaba oružja dalekog dometa mogla bi se očekivati ako bi se lansirne rampe, raketne podmornice ili krstareće rakete premještale u većem broju nego inače. 

"Zabilježio bi se i veći broj aktivnosti u kontrolnom i zapovjednom sustavu i općenitoj komunikaciji koja bi indicirala da se nešto događa", dodao je Kristensen.

Rusija ima najveći broj nuklearnih bojevih glava na svijetu, prema Federaciji američkih znanstvenika, čak 5977. SAD ih posjeduje 4428, a Francuska je treća nuklearna sila s 290 bojevih glava. No, ističu kako točan broj za Rusiju nije poznat iz sigurnosnih razloga.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/dnevni.ba

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.