KOLAPS DISCIPLINE Krah Putinova stroja! Pijanci i kriminalci međusobno se ubijaju po fronti: ‘Divlji zapad!‘

30.12.2022. 09:55:00

Stariji vodnik je u pijanom stanju napao svog zapovjednika, višeg časnika, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja

Ruski vojni sud u Magnitogorsku na dva je mjeseca pritvorio mobiliziranog vojnika, koji je optužen za počinjenje kaznenog djela nasilja nad zapovjednim vodstvom u ratno vrijeme, navodi se u priopćenju suda, kako prenosi ruski neovisni portal Meduza.

Incident se dogodio 23. prosinca navečer, uoči Badnjaka, u kupeu vagona specijalnog vojnog vlaka na postaji Misjaš, u ruskoj regiji Čeljabinsk. Stariji vodnik, mobiliziran u sklopu "djelomične mobilizacije", u pijanom je stanju fizički nasrnuo na svog zapovjednika, višeg časnika, koji je također mobiliziran. Zapovjednik je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.

Nakon incidenta ruske su vlasti pokrenule kazneni postupak protiv počinitelja prema članku o "nasilnim radnjama protiv višeg časnika počinjenim tijekom razdoblja mobilizacije". Vojniku prijeti od pet do 15 godina zatvora, prenosi International Business Times (IBT).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, bilo je više izvješća o međusobnim sukobima sa smrtnim ishodom i teškim ranjavanjima među ruskim vojnicima na ukrajinskim bojišnicama.

Početkom mjeseca, vojnik u maskirnoj uniformi otvorio je vatru iz strojnice i ranio policajca. Počinitelj je naknadno identificiran kao Pavel Nikolin, jedan od brojnih zatvorenika koje je u kaznenim kolonijama diljem Rusije regrutirala zloglasna plaćenička grupa Wagner.

Nikolin je služio zatvorsku kaznu zbog krađa i razbojstava kada ga je vrbovala skupina čiji je šef ‘Putinov kuhar‘, kremaljskim moćnik Jevgenij Prigožin. No, kasnije se predomislio i dezertirao, kako je javila državna ruska novinska agencija RIA Novosti.

Također ovog mjeseca, tek unovačeni ruski vojnik ubijen je tijekom obuke nakon što je njegov suborac izgubio kontrolu nad automatskim bacačem granata dok je vježbao gađanje iz protutenkovskog oružja, izvijestila je novinska kuća Ostorožno Novosti.

U rujnu je, pak, ruski naoružani napadač otvorio vatru na prostorije vojne službe u Sibiru nakon što je njegov bliski prijatelj dobio obavijest o mobilizaciji, iako nije imao prethodnog borbenog iskustva prije "djelomične mobilizacije".

U napadu je tada ranjen časnik zadužen za regrutaciju, prenosi IBT.


Objavljeno je i da je tijekom ljeta zapovjednik ruskog tenka T-90 namjerno borbenim vozilom krenuo prema skupini vojnika ruske nacionalne garde i dignuo u zrak kontrolni punkt, nakon svađe na bojnom polju. Incident se dogodio u regiji Zaporižje.

Tijekom ruske invazije, zabilježeni su i brojni incidenti u kojima zapovjednici verbalno i fizički zlostavljaju svoje podređene i vojnike, kako u Ukrajini, tako i u Rusiji.

Posljednja snimka takvog zlostavljanja pojavila se na društvenim mrežama prije nekoliko dana. Videozapis navodno prikazuje zapovjednika ruskih separatističkih snaga iz istočne ukrajinske regije Donbas kako nemilosrdno i divljački tuče vojnike, vrijeđajući ih i oslovljavajući pogrdnim imenima, poput pe***i.

Zapovjednik ih je optužio da nisu zauzeli svoje položaje, a oni se brane da su evakuirali ranjene suborce i da su dobili takvu zapovijed. Zapovjednik ih optužuje da su zato poginula dva borca, a više ih je ranjeno.

U intervjuima koje je svojedobno objavio britanski Times, najbolje se oslikava stanje i na fronti.

Primjerice, vojnici iz ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva nemaju ni karte ni medicinske pribore ili ispravne voki-tokije. Tek nekoliko tjedana ranije, bili su tvornički radnici i vozači kamiona.

"Ovo nije rat, ovo je Divlji zapad!", svjedočio je tada regrutirani ruski vojnik po imenu Mikhail. Mnogi su se obučavali u oronulim ruskim bazama koje je uništila korupcija, lutaju Ukrajinom koristeći stare karte, govore otvorenim mobitelima, otkrivajući tako svoje pozicije i opće rasulo u redovima.

Uoči mobilizacije u Rusiji, Državna duma odobrila je niz amandmana na ruski kazneni zakon, kojima se pooštravaju kazne za zločine počinjene "tijekom razdoblja mobilizacije, vojnog stanja ili u ratno vrijeme". Izmjene su se posebno odnosile na članak o počinjenju nasilja nad vojnim vodstvom.

Najveća predviđena kazna za ovo djelo, u slučajevima kada su nastupile teške posljedice, bila je osam godina zatvora, a sada je maksimalna kazna 15 godina.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Vitaly Nevar/Sputnik

Izvorni autor: T.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.