Koliko će skočiti cijena struje za kućanstva nakon 1. travnja? Evo kalkukacije

05.03.2022. 09:06:00

Električna energija kućanstvima nakon 1. travnja poskupljuje između 8 i 11%

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja. Poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi.

Vlada je sredinom veljače donijela mjere za utjecaj na cijenama energije, prema kojima ostaje PDV na električnu energiju 13%, a premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6%. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23%, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena, piše Energetika-net.

Objavljeni cjenici HEP-a sugeriraju da će poskupljenje većini građana, koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama biti i veće od očekivanoga.

'Rast cijene struje od 9,6% je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije 'kućanstvo'. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8% za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31%), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11% veće račune. Za konačni saznanje hoće li troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, hoće li započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jednotarifne (plave) bi rasli 11%, a za dvotarifne (bijeli), 14%. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14%, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17%. Ove kalkulacije uključuju i PDV', kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač za Energetiku-net.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.