Kolinda Grabar-Kitarović: Napad na Dubrovnik osvijestio svjetsku javnost o agresiji na Hrvatsku

06.12.2019. 16:20:00

Predsjednica države i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak kako je napad na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine osvijestio svjetsku javnost da se u Hrvatskoj događa rat i agresija.

Grabar Kitarović, koja u Dubrovniku sudjeluje na proslavi Dana dubrovačkih branitelja, istaknula je kako se od tog trenutka počelo mijenjati ne samo bojno polje, nego i pogled svijeta na Hrvatsku i sve što su branitelji Dubrovnika, Vukovara i ostalih gradova omogućili.

Komentirajući plakate Srpskog narodnog vijeća (SNV) na ćirilici, rekla je kako bi se SNV trebao duboko pokloniti hrvatskim braniteljima koji su oslobodili Hrvatsku i omogućili demokraciju i slobodu govora pa danas svatko ima pravo reći što hoće.

“Trebate pitati SNV što poručuju s tim plakatima. Sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj se jako dobro razumijemo, čast iznimkama”, poručila je predsjednica.

Izjavu Ivana Vrdoljaka (HNS) kako bi trebala ‘kolače odnijeti u škole i upoznati se s reformama’ odgovorila je kako je obišla dosad puno škola te pokrenula projekt “Hrvatska čita”.

“Mandat ministra ne počinje početkom službene reforme, već svatko u svom resoru treba raditi svoj posao najbolje što može. Ako su PISA rezultati sve lošiji, znači da nešto ne valja s hrvatskim kurikulom. Nešto treba hitno poduzeti”, istaknula je predsjednica.

Dodala je kako je bitno da reforma ide dalje te ne ovisi o ministrici ili ministru, nego o puno ljudi.

“Moramo se u reformi obrazovanja prestati dijeliti ideološki i stvarati mlade ljude 21. stoljeća. Za konkretne odgovore treba pitati profesore kako ide reforma, a roditelje koliko vremena trebaju provoditi s djecom da bi svladali školski program pun činjenica, a premalo konkretnih vještina za 21. stoljeće, a kamoli roditelje koji si ne mogu priuštiti instrukcije. Dokazano je da u Republici Hrvatskoj zaostaju djeca slabijeg imovinskog statusa”, upozorila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.