Kolone Ukrajinaca već na mađarskim, slovačkim..., granicama, svega 400 km od Hrvatske

25.02.2022. 08:11:00

Transkarpatia, ukrajinska oblast na samoj granici s Mađarskom, Slovačkom i Rumunjskom, svega 400 km od Zagreba našla se pod opsadom Ukrajinaca koji bježe iz unutrašnjosti zemlja, dobrim dijelom i iz samog Kijeva.

Prema iskazima očevidaca, na zakarpatskim graničnim prijelazima i na obližnjim benzinskim postajama stvorili su se ogromni redovi. Prema izvješću portala ukrajinskog portala na mađarskom jeziku, Transcarpathian.ma u četvrtak ujutro, zbog situacije u Ukrajini ljudi su upali u trgovine i benzinske postaje, a zbog ratnog stanja dosta vozila nastavlja prema Mađarskoj.

Kolone Ukrajinaca već na mađarskim, slovačkim..., granicama, svega 400 km od Hrvatske. U panici od Putinove agresije bježe Ukrajinci na sigurno 
Transcarpatia.com
24. 2. 2022

Viktor Mikita, guverner Zakarpatja, objavio je na web stranici županijske državne uprave u Ukrajini da je pojačana zaštita kritične infrastrukture te da se županija priprema za prihvat izbjeglica. Sve obrazovne ustanove prešle su na učenje na daljinu.

Na prijevojima su postavljene kontrolne točke za kontrolu odlaznog i dolaznog prometa. Županijski čelnik pozvao je na mir stanovništva. Osnovano je humanitarno osoblje koje će brzo rješavati pitanja smještaja izbjeglica. Prema planovima, raseljeni ukrajinski državljani sa svih strana Karpatskih prijevoja bit će smješteni u hotelima i lječilištima u Zakarpatju.

U Užgorodu, u neposrednoj blizini ukrajinsko-slovačke granice, nekoliko kilometara duga kolona automobila završava ulicom koja vodi prema centru grada. Registarske tablice koje se mogu identificirati na temelju videa i fotografija postavljenih na društvene mreže ukazuju na to da putnici iz drugih županija Ukrajine također čekaju na odlazak.

Mnogi su također naveli da se ne mogu sve poslovne jedinice, benzinske postaje i blagajne koristiti za plaćanje kreditnom karticom, već se prima samo gotovina. Centar za opskrbu krvlju Užgorod pozvao je stanovništvo da dobrovoljno da krv kako bi se obnovile zalihe.

Čekanje na granici
Prema graničnim informacijama policije, na svih pet mađarsko-ukrajinskih graničnih prijelaza očekuju se manje-više čekanja. Na dvije najveće granične postaje, Záhonyi-tap i Beregsurányi-Astély, došlo je do jednosatne gužve u smjeru Mađarske. Na prijelazu Tiszabecs – Tiszaújlak automobili su morali čekati dva sata, dok su na Lónyai – zvoniku automobili morali čekati sat vremena, a na graničnoj postaji Barabási – Mezaszaszon četvrtkom ujutro gužve su bile pola sata. 

Izvor: PDN/Foto: Transcarpatia.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.