KOMEMORACIJA BAĆINSKE ŽRTVE Medved: Naša bolna rana je neprocesuiranje tih ratnih zločinaca

21.10.2019. 18:12:00

S komemoracije u Baćinu na mjestu masovne grobnice, najveće nakon Ovčare, u ponedjeljak je pravosuđu poručeno da ratni zločini moraju biti prioritet jer, kako je rekao izaslanik predsjednika Vlade, ministar Tomo Medved, naša bolna rana je njihovo neprocesuiranje.

"Naša je obaveza štititi dostojanstvo svih žrtava rata, poginulih branitelja i civila, ali je naša bolna rana neprocesuiranje ratnih zločina. Nitko nema to pravo i ne prihvaćamo nikakve izgovore jer je to prioritet svih prioriteta", rekao je na ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved.

 Među ostalim, istaknuo je i kako Vlada uvodi nove oblike skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao što je zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. 

 O doprinosu i žrtvi Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu govorio je i izaslanik hrvatske predsjednice i njezin savjetnik Ante Deur.

"Bog nam je dao privilegij da 90-ih godina stvaramo i budemo temelj hrvatske državnosti. Naša je generacija dosanjala taj san, ali moramo zajedno od svih državnih institucija tražiti da u svoju djelatnost unesu segment stvaranja države. Zaborav nam ne smije prerasti u grijeh. Zato žrtve Domovinskog rata moraju biti obuhvaćene kurikulom povijesti u našim školama", rekao je među ostalim Deur.

Ni nakon 28 godina nitko od krivaca za strašan zločin u kojem je prije 28 godina ubijeno najmanje 56 ekshumiranih civila, od kojih devet još nije identificirano, nije u zatvoru, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zatražio od pravosuđa da takve zločine odmah procesuira i da se krivci kazne.

Izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Željka Josić upozorila je kako mnoge masovne grobnice još nisu otkrivene, ali zbog toga sjećanje na žrtve ne smije izblijediti.

O zločinu u Baćinu 21. listopada 1991., kada su ubijeni civili, Hrvati iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice, govorila je načelnica općine Ružica Karagić.

Kako je rekla, u općini Hrvatskoj Dubici ukupno je 137 žrtava, kojima je počast odana i uređenjem spomen-sobe u Baćinu.

Uz spomenik "Golubice" položeni su vijenci članova obitelji ubijenih civila, zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade i ministra obrane te Hrvatskoga generalskog zbora. Položeni su i vijenci Sisačko-moslavačke županije, mnogih gradova i općina te udruga iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu predvodili su sisački biskup Vlado Košić, dubički župnik Željko Milković i dušobrižnik hrvatskih branitelja Vjekoslav Uvalić. 

Nakon što su obišli spomen-sobu u Baćinu, sudionici komemoracije bili su na misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetoga Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

Izvor: av/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.