Komemoracija za žrtve komunizma u okolici Kloštra Podravskog

21.09.2020. 11:50:00

U šumi Seča pored Budančevice (između Đurđevca i Kloštra Podravskog) održana je molitva, Križni put i Sveta Misa za poslijeratne žrtve komunističkog režima u Podravini.

Molitvena komemoracija je počela u šumi Seči u 15 sati, 20. rujna 2020. ispred spomenika ubijenim vojnicima i civilima, a nastavljena je Križnim putem - hodnjom od nekoliko kilometara do kapelice u središtu Budančevice, gdje je održana Sveta Misa za sve hrvatske žrtve komunističkog režima kao i za žrtve iz Domovinskog rata.

Komemoraciju sa Križnim putem i Svetom Misom je predvodio fra Ivan Široki, župnik u Kloštru Podravskom, u čiju župu spada i mjesto Budančevica.

Komemoraciji su nazočili mještani iz okolice, rodbina ubijenih i nestalih, predstavnici civilnih udruga iz tog kraja te predstavnik UHB RH.

Komemoracija se održava svake godine ali u različito vrijeme i na različitim stratištima kojih ima dosta u okolici Kloštra Podravskog te se tako obilježava spomen na nevine žrtve 2. svjetskog rata i porača, te na patnje hrvatskog naroda za vrijeme vladavine komunizma kao jednog od najvećih zala u povijesti.

U šumu Seča je nakon završetka 2. svjetskog rata iz Bjelovara vlakom dovezena kompozicija puna zatvorenika koji su na tom mjestu likvidirani po nalogu OZNA-e iz Bjelovara, kojom je upravljao Josip Manolić.

Zatvorenici su dovedeni i ubijeni bez suđenja i među njima je bilo Domobrana, Ustaša, Njemaca i civila. To se moglo saznati po uniformama i odjeći pronađenih žrtava te iz istraživanja koje su povjesničari i rodbina ubijenih i nestalih iz tog kraja provodili nakon osamostaljenja Republike Hrvatske.

Ne zna se točan broj ubijenih jer su stratišta tek djelomično istražena na tim prostorima.

Mještani općine Kloštar Podravski su podigli spomenike ubijenim ljudima u toj i okolnim šumama devedesetih godina.

Na žalost, još uvijek se zataškavaju zločini počinjeni krajem i nakon 2. svjetskog rata od strane komunista.

Ta istina mnogima ne odgovara, a bez nje teško da će doći i do pomirenja podijeljenog hrvatskog naroda.

Obitelji žrtava vape za tom istinom. I da Duše mrtvih mogu napokon pronaći svoj mir a obitelji žrtava svoju utjehu.

Izvorni autor: Danijel Pedi/PDN, Foto: Danijel Pedi/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.