Komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica u visini 17 milijardi eura

21.10.2020. 15:50:00

Europska komisija je u srijedu izdala prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi eura u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika.

"Komisija prvi put u povijesti na tržištu izdaje socijalne obveznice kako bi prikupila novac koji će pridonijeti očuvanju radnih mjesta. Ta nezabilježena mjera odraz je izvanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedjeti truda da građanima Unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prikupljena sredstva stavit će se na raspolaganje državama članicama u obliku zajmova kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju. Uvjeti pod kojima Komisija pozajmljuje izravno se prenose na države članice koje primaju zajmove.

Komisija ima najveći mogući kreditni rejting i dobar dio zemalja članica ne bi mogao dobiti kredite po tako povoljnim uvjetima.

Potporu iz instrumenta dosad je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu eura povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mjesta. Ukupno se u okviru toga instrumenta planira izdati obveznice u visini od 100 milijardi eura. Instrument je dostupan svim zemljama članicama. 

Ti će zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove izravno povezane s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije koronavirusa. Instrumentom SURE mogle bi se financirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Ovo prvo izdanje sastoji se od obveznica u iznosu od 10 milijardi eura s dospijećem u listopadu 2030. i iznosu od sedam milijardi s dospijećem 2040. godine.

Za upis obveznica vladao je vrlo veliki interes ulagatelja te je više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno utjecalo na cijenu za obje obveznice.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.