Komu se Thompson obraća u svojim ljubavnim pjesmama? Analiza donijela zanimljive zaključke

11.01.2024. 22:54:00

Pjesme Marka Pekovića Thompsona često su meta javnih rasprava. No jedna studentica sada ga je odlučila i znanstveno istražiti. Dora Udovičić s Filozofskog fakulteta u Rijeci za svoj završni rad izabrala je temu “Popularne pjesme Thompsona: Analiza izbora tekstova pjesama”. Glavni cilj analize bio je ustanoviti obraća li se Thompson u svojim ljubavnim pjesmama doista ženi ili se metaforički obraća svojoj domovini, piše Narod.hr.

Marko Perković Thompson najpoznatiji je po svojim domoljubnim pjesmama. No nije nepoznanica da u njegov glazbeni opus sadrži i mnoge ljubavne pjesme. Studentica s Odsjeka za kulturalne studije FFRI-a upravo je to stavila u središte svoga završnog rada.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, Hrvatska je prolazila kroz bitno razdoblje promjena kako u društveno-političkoj sferi, tako je bila vidljiva i promjena u glazbi tj. u njenoj tematici. Na njihovo stvaranje utjecao je period u kojem su nastale i atmosferi koja je vladala u državi. Popularna glazba podlegla je utjecaju političke nestabilnosti, pa su se hrvatski glazbenici predali pisanju domoljubnih pjesama kako bi svom narodu podigli moral za vrijeme Domovinskog rata i neposredno nakon njega”, objašnjava autorica u uvodu. Razlog zašto je Thompson vrijedan istraživanja “leži u njegovom velikom utjecaju na oblikovanje hrvatskog nacionalnog identiteta i fenomena koji je uspio nadrasti, ono zbog čega se naziva pjevačem”.

Žena ili domovina?

Kako bi utvrdila obraća li se Thompson u svojim ljubavnim pjesmama doista ženi ili se metaforički obraća svojoj domovini, što ukazuje na to da se ponovno radi o domoljubnim pjesmama, Udovčić je analizirala i usporedila četiri njegove pjesme. To su: “Bojna Čavoglave“ i „Lijepa li si“ kao domoljubne te „Tajna dvaju svjetova” i „Ima nešto vrjednije od zlata” kao ljubavne.

Nakon istraživanja zaključuje da ove analizirane pjesme imaju istu tematiku, motive i ideje (domovina, vjera, obitelj) te zaključuje kako Thompson najvjerojatnije portretira svoju domovinu kao ženu.

“U analiziranim ljubavnim pjesmama pjeva o ljepoti, vrijednostima i ljubavi prema tajanstvenoj ženi što može u prenesenom značenju biti ljubav prema domovini. Spominjanjem vrijednosti žene asocira na sve blagodati koje njegova domovina ima i time se diči. Govori o njenoj ljepoti koja predstavlja ljepotu prirode njegove domovine.U ljubavnim pjesmama nerijetko spominje trenutke rata ili pak borbu što je prouzročila njegova prošlost u kojoj je branio svoju domovinu. Rezultati ove analize ukazuju da se početna hipoteza ukazala točnom- Thompson se u svim svojim pjesmama metaforički obraća domovini”, zaključila je autorica.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Marko Perković Thompson/snimka zaslona/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/narod.hr/mb

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.