Konačni poraz Infantina i Wengera: Uz igrače stala i ‘velesila‘, ništa od SP-a svake dvije godine?

23.09.2021. 19:14:00

‘Naša je dužnost očuvati model koji poštuje dobrobit igrača, a ne samo komercijalne interese.‘
 
  

Već tjednima se vodi bespoštedna nogometna bitka, ali izvan stadiona. Znamo već da FIFA jako pritišće nogomet sa željom da se svjetska prvenstva igraju svake dvije godine. Što je UEFA žestoko odbila u startu, a uskoro je dobila podršku i Južne Amerike, a onda i sindikata nogometaša. sad je uz UEFA-u stala i Europska komisija.

- U potpunosti podržavamo stajalište UEFA-e po pitanju SP-a koji bi se igrao svake dvije godine", rekao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje našeg europskog načina života. "Europa je svjetski centar nogometa, a naša je dužnost očuvati model koji poštuje interes navijača, dobrobit igrača i ukupnu logiku globalnog sportskog kalendara, a ne samo komercijalne interese."

Schinasovu će intervenciju podržati i europski zakonodavci, to nije nimalo sporno. Zastupnici iz svih političkih skupina Parlamenta će krajem listopada uputiti i poziv sportskim organizacijama "da poštuju utvrđenu učestalost međunarodnih sportskih turnira, osobito se to odnosi na EP i SP".

Tomasz Frankowski, supredsjedatelj sportske skupine Parlamenta i bivši profesionalni nogometaš, rekao je sljedeće: "Kao bivši nogometaš bojim se da bi postojao ozbiljan rizik po zdravlje igrača, ako bi oni bili prisiljeni sudjelovati na ljetnim natjecanjima visokog intenziteta svake godine. K tome, ovakvi planovi doveli bi do propasti slabijih reprezentacija koje nemaju snagu igrati na velikim turnirima."

FIFA-in plan, koji je prvotno predložila Saudijska Arabija, ima podršku nacionalnih saveza u Africi i Aziji. No, svi ostali su protiv, uključujući i navijače koji su to pokazali kroz ankete koje su napravljene diljem svijeta. Infantino i njegovi suradnici teško će to moći ignorirati. Na sreću nogometa...

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Robert Šola / Foto: ELSA Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.