KONAČNO ODLUKA Ministar Beroš o slučaju Mirele Čavajde: Komisija je odobrila prekid trudnoće

11.05.2022. 19:08:00

Ministar zdravstva Vili Beroš odlučio je izvijestiti javnost o odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde. Kako doznaje N1, komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće

Ministar je rekao da je ključan bio zadnji nalaz magnetske rezonance, čime su ispunjeni zakonski preduvjeti za prekid trudnoće.

'Komisija je odobrila prekid trudnoće', rekao je Beroš.

Kako je ranije izvijestila Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, posljednja magnetska rezonanca pokazala je da je tumorska tvorba ploda u progresiji.

Kako piše Jutarnji list koji je na uvid dobio nalaz, u njemu jasno stoji da je u usporedbi sa snimkama MR-a učinjenog 21. travnja u KB Sveti Duh, evidentno povećanje volumena tvorbe i proširenja ventrikularnog sustava.

 

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Zagreb odlučivalo je o slučaju trudnice Mirele Čavajde nakon što je ona podnijela prigovor protiv odluke prvostupanjske komisije o zahtjevu za prekidom trudnoće u šestom mjesecu zbog teških malformacija ploda.

U prvostupanjskom rješenju KBC Zagreb ju je odbio, nakon što su to učinile i ostale zagrebačke bolnice.

Nigdje u zakonu se ne spominje da se nekoga smije ubiti ako je teško bolestan, kazali su ranije u KBC-u. Ginekolozi s prizivom savjesti objašnjavali su da nije riječ o pobačaju, već o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, odnosno fetocidu.

U drugostupanjskom povjerenstvu bila su dva ginekologa, socijalni radnik i sudac, kojega je odredio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Silvana Srdoč

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.