Konferencijska liga ipak je pogodak? Polufinale je vrijednije i atraktivnije od onog Europske lige!

15.04.2022. 10:25:00

Čini se da bi završnica novog UEFA natjecanja mogla biti itekako atraktivna.

Sva tri europska nogometna klupska natjecanja došla su u glavnu fazu. Preostale su po četiri momčadi, od kojih će jedna u svakom natjecanju podići trofej visoko u zrak.

I dok nam je svima jasno kako je Liga prvaka elitno natjecanje pa nas ne treba čuditi kako su tri od četiri polufinalista zapravo od početka među glavnim kandidatima za titulu, usporedba Europske lige i Konferencijske lige izgleda puno zanimljivije.

Konferencijska liga u početku je pokopana

Novo UEFA natjecanje najavljeno je kao turnir koji bi trebao dati priliku momčadima iz slabijih liga da igraju europsku jesen. S druge strane, mnogi su ga prokomentirali kao natjecanje koje bi trebalo umiriti manje saveze te preko kojeg bi se bezbolno provela „elitizacija“ Lige prvaka, odnosno izbacivanje što većeg broja manje atraktivnih sudionika.

Kad su odigrane kvalifikacije i kad su izvučene skupine, mnogi su se nad novim natjecanjem zgražali. Ne krivimo ih, posebno kad pogledamo skupinu koju su činili LASK Linz, Maccabi Tel Aviv, HJK Helsinki i Alashkert ili onu s Baselom, Omonijom, Kairatom i Qarabagom. Konferencijsku ligu u grupnoj fazi pratili su samo navijači klubova sudionika te poneki entuzijasti. To je činjenica.

Nokaut faza izgledala je malo bolje, unatoč tome što je natjecanje već u skupini napustio najveći sudionik istog, Tottenham. „Pojačanja“ iz Europske lige dala su na kvaliteti i već je osmina finala izgledala dobro. Klubovi iz slabijih liga, ako je već neki prošao skupinu, nisu dogurali do te faze natjecanja. Četvrtfinale je donijelo četiri velika kluba u njemu, a za natjecanje je svakako pozitivno što su sva četiri prošla svoje prepreke i našla se u polufinalu.

Je li polufinale Konferencijske lige atraktivnije?

Tako ćemo, ako gledamo po imenima, imati atraktivnije polufinale nego što smo imali u mnogim sezonama Europske lige. Roma će se suprotstaviti Leicester Cityju, dok će pobjednik tog susreta protivnika u finalu dobiti iz susreta Olympique Marseillea Feyenoorda.

S druge strane, vrijedi pogledati kako izgleda polufinale Europske lige. Tamo će polufinale zaigrati Eintracht Frankfurt protiv West Ham Uniteda i RB Leipzig protiv Glasgow Rangersa.

Onima koji su se tek sad uključili bili bi teško pretpostaviti koje je polufinale drugog, a koje trećeg najjačeg natjecanja. Posebno jer se u Konferencijskoj ligi nalaze dva bivša prvaka Europe, jedan od najpopularnijih klubova Europe i engleski velikan iz Leicestera.

U Europskoj ligi imamo probuđenog diva koji je najslavnije dane doživio u počecima europskih klupskih natjecanja, klub koji postoji tek 13 godina, posrnulog škotskog velikana i West Ham, koji se već godinama traži.

I usporedba vrijednosti momčadi na Transfermarktu nam pokazuje kako je Konferencijska liga dobila jače i atraktivnije polufinale. Najzaslužniji za to je Eintracht, koji je eliminirao Barcelonu, čija je vrijednost po Transfermarktu bila uvjerljivo najveća u ta dva natjecanja.

Vrijednost momčadi otkriva zanimljivu činjenicu

Tako je sada u polufinalu Eintracht, čija ukupna vrijednost igrača iznosi 199 milijuna eura. West Ham vrijedi 349, a RB Leipzig 466 milijuna. Najslabije cijenjeni su Glasgow Rangersi, čiji zbroj procijenjenih cijena igrača iznosi 132 milijuna eura. Sve zajedno to je 1146 milijuna.

Što se tiče Konferencijske lige, Roma vrijedi 369 milijuna, što je podosta manje od Leicesterovih 515. Marseille je na 253, a Feyenoord na 134 milijuna eura. Ukupno je to 1271 milijun, što bi bilo 125 milijuna više nego zbroj vrijednosti momčadi sudionika onog jačeg natjecanja.

To je svakako dobra vijest za UEFA organizaciju, koja bi u slučaju zanimljive završnice svakako imala jako dobar potvrdni argument kako je uvođenje tog natjecanja bila dobra odluka, unatoč tome što su njome mnogi savezi zakinuti za realne šanse ulaska u Ligu prvaka, dok neki, poput Hrvatske, mjesta u Europskoj ligi nisu ni dobili, nego je tamo mogao završiti tek prvak, ispadanjem iz Lige prvaka ili njenih kvalifikacija.

Mi se naravno radujemo polufinalima i vjerujemo da će donijeti potrebno uzbuđenje. Dobili smo osam uzbudljivih momčadi i nema razloga sumnjati u kvalitetnu završnicu.

Za kraj, vrijedi spomenuti još jednu činjenicu. Ukoliko Roma dođe do titule u Konferencijskoj ligi, Jose Mourinho već u prvoj sezoni tog natjecanja može postati čovjek koji je kao trener osvajao sva tri UEFA klupska trofeja. Nećemo se začuditi ako u tome uspije. Ipak je on Special One.

Izvor: gol.hr/Foto: Marco Iacobucci / ipa-agency.ne

Izvorni autor: M. K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.