KONFERENCIJSKA LIGA: Roma osvojila povijesni finale! Jose Mourinho ispisao povijest

26.05.2022. 09:04:00

Nakon dvije Lige prvaka i dvije Europske lige, osvojio je i KL, donijevši Romi 1. europski trofej
 
  

ROMA - FEYENOORD 1:0 (Zaniolo 32')

Roma : Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitarjan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Zaniolo (od 67. Veretout), Pellegrini - Abraham (od 89. Šomurodov). Trener: Jose Mourinho

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (od 73. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Aursnes, Til (od 59. Toornstra), Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 73. Linssen), Dessers, Sinisterra. Trener: Arne Slot (Niz)

TIRANA. Arena Kombetare - 22.500 gledatelja; Sudac: Istvan Kovacs (Rum)

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola / Trauner


Jose Mourinho peti puta ili Feyenoord četvrti puta, bilo je pitanje uoči prvog finala Konfenrencijske lige, novog natjecanja UEFA-e. Portugalski stručnjak, naime, u srijedu je peti puta vodio neku momčad u finalima europskih kupova, dok je nizozemski velikan igrao svoje četvrto euro finale, do večeras su oboje bili stopostotni, a nakon Tirane, Mourinho je ušao u povijest, nakon dvije Lige prvaka s Portom i Interom, te dvije Europske lige odnosno Kupa UEFA-e s Portom i Manchester Unitedom, osvojio je i Konferencijsku ligu, donijevši prvi europski trofej Romi.

image

Jose Mourinho slavi sa stručnim stožerom

 OZAN KOSE Afp

Po prvi puta u povijesti Tirana je bila domaćin ovako velike utakmice, na žalost njoj su prethodili navijački izgredi u kojima je bilo uhićenih i ozlijeđenih, a i uoči dvoboja na tribina prekrasnog novog stadiona bilo je nekoliko tučnjava, bakljada, ali tijekom dvoboja navijači su se bavili samo navijanjem i ozračje je u konačnici bilo sjajno. Stadion, o kakvom u Hrvatskoj mogu samo sanjati, bio je pun, navijači obje momčadi željeli trofej...

Iznenadio je Mourinho s početnom postavom, u njoj se našao Henrih Mhitarjan, armenski veznjak, koji je bio duže vrijeme ozlijeđen. Želio je Portugalac ofenzivnijom momčadi poslati jasnu poruku što ga zanima, novi europski trofej u njegovoj riznici. No, rizik se nije isplatio, već u 17. minuti bio je primoran na izmjenu, Armenac nije izdržao i na njegovo mjesto ušao je Sergio Oliveira. Bilo je to najzanimljivije što se dogodilo u prvih pola sata utakmice. Gledali smo rastrganu igru, s puno borbe i velikih tehničkih pogrešaka netipničnih za ovu razinu natjecanja. Jedna takva bila je kobna za nizozemsku momčad.

GOL ZANIOLA POGLEDAJTE OVDJE.

U 32. minuti Roma je povela, Mancini je poslao dugačku dijagonalu, Trauner je totalno pogrešno procijenio let lopte koju je prsima zaustavio Zaniolo i onda sjajno vrhom kopačke prevario istrčalog Bijlowa.

Do kraja prvog dijela Feyenoord je ušao u mlin Rome, nisu izdržali na sitne provokacije igrača talijanske momčadi i više su se time bavili nego igrom, pa se na odmor otišlo bez promjene rezultata.

image
 OZAN KOSE Afp

Zato smo u prvih minuta drugog dijela vidjeli više nego u cijelom prvom poluvremenu. Arne Slot je natjerao svoju momčad na potpunu ofenzivu, Roma se u tim trenucima nije snašla, a posljedica svega su dva pogođena okvira i dvije fenomenalne obrane Ruia Patricija. Prvo je u 47. minuti nakon kornera i oštrog ubačaja po travi Mancini skrenuo loptu u vratnicu, ona se odbila do Tila, a njegov pokuša s 10 metara čudesno brani portugalski vratar na golu Giallorossa. U toj gužvi činilo se da je Cristante igrao rukom, ali nakon brze provjere VAR-a, igra je nastavljena izvođenjem udarca iz kuta za nizozemsku momčad.

Nakon njega ponovo sjajna situacija za njih, lopta se odbila na 20-ak metara od vrata, na nju je naletio Malacia, silovito je potegao, a Patricio je upisao još jednu sjajnu obranu, izvukao je loptu iz rašlji skrenuvši ju u spoj vratnice i grede.

Nakon toga Roma se postupno oslobađala pritiska, pa su se prorijedile akcije pred njihovim golom. Sve je više dvoboj poprimao obrise prvog dijela s jednom razlikom, Nizozemci su pokušavali pritisnuti Romu, ali Mourinhova momčad uspješno je odbijala sve nalete igrača u sivim dresovima. Postavili su defenzivni zid koji Feyenoord nije uspjevao razbiti, uvijek bi im nedostajao korak, a Roma je znala izlaziti prema njihovu golu i čak opasno zaprijetiti. Veretout je u 73. minuti pucao s 20-ak metara, Bijlow se morao dobro ispružiti da bi obranio.

Mancini, Smalling i Ibanez bili su neprelazni, blokirali su napadače Feyenoorda, a kada bi im nešto i prošlo na golu je bio sigurno Patricio, a u 86. minuti imali su Talijani meč-loptu. Prva duža akcija u drugom dijelu, urodila je izlaskom Pellegrinija pred Bijlowa, koji je obranio taj pokušaj i ostavio svoju momčad na životu. Pokušali su sve Nizozemci ne bi li se vratili u igru, ali sve pokušaje do kraja Talijani su očistili i počelo je veliko slavlje i Mourinha, koji je tako postao treći trener u povijesti s tri različita europska trofeja. Prije njega to je uspjelo Giovanniju Trappatoniju i Udu Latteku koji su osvajali Kup prvaka, Kup kupova i Kup UEFA.



Romin put do naslova

Play-off:

Roma - Trabzonspor 2-1, 3-0

Skupina C

Roma - Zorja Luhansk 4-0, 3-0

Roma - CSKA Sofija 5-1, 3-2

Roma - Bodo/Glimt 2-2, 1-6

Osmina finala:

Roma - Vitesse 1-1, 1-0

Četvrtfinale:

Roma - Bodo/Glimt 4-0, 1-2

Polufinale:

Roma - Leicester City 1-0, 1-1

Finale

Roma - Feyenoord 1-0



Dessers najbolji strijelac

Napadač Feyenoorda Cyriel Desser najbolji je strijelac Konferencijske lige sa 10 golova.

Nigerijski napadač je u 13 nastupa postigao 10 golova, jedan više od napadača Rome Engleza Tammyja Abrahama.

LJESTVICA STRIJELACA:

10 - Cyriel Dessers (Nig / Feyenoord)

9 - Tammy Abraham (Eng / Roma)

6 - Luis Sinisterra (Kol / Feyenoord), Ola Solbakken (Nor / Bodo/Glimt), Yira Sor (Nig / Slavia Prag)

5 - Arthur Cabral (Bra / Basel), Gaetan Laborde (Fra / Rennes), Amahl Pellegrino (Nor / Bodo/Glimt)...

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: SN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.