Korona se opet probila u KBC Sestre Milosrdnice, zaraza i u vrtiću u kojem radi Beroševa supruga

11.09.2020. 08:49:00

Dvije odgajateljice u dječjem vrtiću Malešnica pozitivne su na koronavirus, zbog čega je u izolaciju poslano 30 djece iz dvije odgojne skupine, šestero odgajatelja koji su bili kontakti oboljelih teta te jedna spremačica, potvrdila nam je ravnateljica Ljiljana Palac Filipović.

Kako nam je ispričala, prvo se 31. kolovoza u vrtić javila jedna odgajateljica kako bi ih obavijestila da je pozitivna na virus, nakon čega je služba vrtića kontaktirala epidemiološku službu koja je odredila izolaciju za 16-ero djece, petero odgajatelja te jednu spremačicu.

No novi slučaj zaraze pojavio se 3. rujna, kad se u vrtić javila još jedna odgajateljica pozitivna na koronu, a koja je vodila brigu o četrnaestero mališana iz svoje odgojne skupine. Svih 14 potom je, prema nalogu epidemiološke službe, zajedno s još jednom odgajateljicom koja je bila kontakt, poslano u samoizolaciju, a prema riječima ravnateljice, odgajatelji i odgajateljice u vrtić će se vratiti kad im istekne izolacija i kad obave potrebno testiranje na covid-19.

Zanimljivo, riječ je o dječjem vrtiću u kojem kao odgajateljica radi i supruga ministra zdravstva, Jasmina Beroš, ali ona, doznajemo, nije među zaraženima.

- Nakon što smo u vrtiću imali dva slučaja zaraze, odmah smo obavijestili roditelje svih 780 djece, kako bismo ih upoznali sa situacijom. Nema panike, a mislim kako o tome svjedoči činjenica da nam je u vrtiću dnevno prisutno 468 djece, iako ih u normalnim okolnostima imamo petstotinjak - zaključila je Filipović.

Prema objavi Nacionalnog stožera, tijekom protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 291 novi slučaj zaraze, a broj onih na bolničkom liječenju narastao je na 320, što je čak 21 pacijent više nego dan ranije. U roku od dva tjedna taj se broj udvostručio, što je, kažu zdravstveni djelatnici, razlog za zabrinutost.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (ECDC), od 9. rujna, stopa smrtnosti tijekom posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj dodatno je narasla, s 0,7 na 0,8 te se Hrvatska i dalje nalazi na nezavidnom 4. mjestu. Lošiju stopu imaju i dalje samo Španjolska, Rumunjska i Bugarska. 

U četvrtak je zarazu koronavirusom kod još jedne pacijentice te jedne medicinske sestre KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu za Novu TV potvrdio ravnatelj bolnice Mario Zovak.

- Imali smo devet pozitivnih djelatnika, a jučer se otkrilo za jednu liječnicu i medicinsku sestru. I danas još jedna sestra - izjavio je Zovak. Dodao je da u radu bolnice neće biti nikakvih problema te da je situacija u bolnici u redu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Ilustracija/Robert Fajt/CROPIX

Izvorni autor: Dora Koretić, Ivana Krnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.