Koronavirus stigao u Hrvatsku

25.02.2020. 16:40:00

 U Hrvatskoj je potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa, riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, objavio je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

Rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, a trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", stigli su danas u 11.50 sati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Karantena za osobe koje je oboljeli kontaktirao

"On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo", kazao je ministar.

Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena, najavio je Beroš.

Dodao je kako još nema rezultata testiranja devetoro hrvatskih građana koji su smješteni u KBC-u Rijeka, a radili su u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo dvadeset ljudi.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

"Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe", ustvrdio je Beroš dodavši kako će se napraviti sve za sigurnost zdravlja nacije.

U srijedu sastanak s načelnicima županijskih stožera 

Plenković je nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavio da će se stožer, koji će voditi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti oko koronavirusa.

Najavio je da će Božinović u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite, kako bi se i oni uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa.

"S obzirom na događanja u Italiji mi ćemo osigurati da sve nadležne službe, od ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova, inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških, budu u punoj pripravnosti te da budemo aktivni u sprečavanju širenja virusa", kaže Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas popodne odlazi u Italiju gdje će zajedno s ministrima zdravstva iz susjednih zemalja iz prve ruke vidjeti kako Italija nastoji spriječiti širenje koronavirusa, te nastojati dogovoriti što bolju komunikaciju sa susjednim zemljama.

Božinović i Beroš komunicirat će s povjerenicima u Europskoj komisiji da se vidi što Hrvatska treba poduzimati kao država koja je predsjedateljica Vijeća EU-a.

Plenković je poručio da će se voditi računa i o širem aspektu funkcioniranja gospodarstva u Europi i Hrvatskoj s obzirom na koronavirus.

"Javnost će biti promptno izvješćivana o svim detaljima i svemu što je bitno, tako da naši građani mogu normalno živjeti svoj život, a mi ćemo poduzimati odgovarajuće mjere opreza", rekao je Plenković.

Nacionalni stožer će zasjedati cijelo vrijeme

Božinović je najavio da će Nacionalni stožer civilne zaštite zasjedati cijelo vrijeme, pratiti razvoj događaja i razmotrili eventualne potrebne mjere i aktivnosti. 

"Stožer će pružati svu logističku podršku epidemiolozima", istaknuo je Božinović upitan hoće li se već danas na graničnim prijelazima postavljati posebni kontejneri u kojima će se provoditi kontrole putnika na ulasku u Hrvatsku.

"Radimo već nekoliko tjedana na razini koju je koordiniralo Ministarstvo zdravstva. Aktivirali smo mehanizam predviđen za ovakve situacije kako bi se sve aktivnosti vezane uz zarazu držale pod kontrolom. Ako bude potrebno, uključit će se i dodatne državne institucije", rekao je Božinović.   

 

 

 

Izvor: Hina.hr/Foto:Robert Anic

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.