KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Troje zaraženih, 131 bolesnik na testiranju

27.02.2020. 10:03:00

Jutros je održana nova konferencija Stožera civilne zaštite o koronavirusu.

“Sve službe rade u punom opsegu. U 13 sati je sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori, bit će prisutni predstavnici firmi i županija kako bi na vrijeme obavijestili gospodarstvenike o situaciji”, rekao je na početku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da je na testiranju 131 bolesnik, a za sada je i dalje tri potvrđena slučaja zaraze koronavirusom. beroš je ujedno zahvalio svom medicinskom osoblju.

“Norveška, Makedonija, Rumunjska i Gruzija nove su zemlje u kojima se pojavio virus”, kaže Beroš koji je najavio otvaranja još jedne infektivne ambulante u Klinici za infektivne bolesti i čekaonice.

Ravnateljica Zarazne Alemka Markotić zahvalila je zaraženim blizancima što su istupili u javnosti i umirli javnost oko koronavirusa.

Na konferenciji je naglašeno da je utvrđeno sedam kontakata zaraženog muškarca iz Rijeke te su oni stavljeni pod nadzor. U obitelji muškarca ima bolesnih te se oni testiraju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodao je da su ambulantama proslijeđene upute i preporuke, a napravljene su i preporuke za vrtiće i škole.

Ministar zdravstva Beroš naglasio je da se u Hrvatskoj koriste isti lijekovi kao i u Italiji. To su lijekovi koji se daju pacijentima kako im se ne bi pogoršala klinička slika.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručio je: “Molimo medije, jedne novine su objavile ispovijest žene koja je sva sretna ispričala da se vratila iz Venecije i da je nitko ništa nije pitao na granici. Ako netko napravi grešku, molimo medije da to ne naglašavaju. Tko radi taj i griješi. Ali molimo medije da to ne naglašavaju”.

Iz granične policije su istaknuli kako je bitno i da ljudi koji dolaze iz rizičnih područja to sami prijave, zbog vlasitiog zdravlja i općeg zdravlja.

“Infektivna Klinika zasad jedina obavlja test na koronavirus. Radimo na tome da uspostavimo isti takav test do kraja idućeg tjedna”, kazao je Capak.

Ministar Beroš uvjerava da postoje planovi A, B, C i D te da postoji plan širanje kapaciteta te vjeruje kako neće doći do ugroze zdravstvanog sustava na području Europe.

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje o o iseljavanju sportaša s invaliditetom iz hotela na Sljemenu koji postaje karantena. “Svi su sportaši, koliko je meni poznati, smješteno u druge hotele. Mislim da to nije naročita tema”, kazao je.

Božinović je o prvom zaraženom rekao da je u zemlju stigao 21. veljače, prije nego su uspostavljene mjere.

Nova konferencija Stožera civilne zaštite o koronavirusu održat će se danas u 16 sati.

Izvor: Nacional.hr/Goran Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: Nacional/M.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.