Kosovska predsjednica uputila apel: ‘Kosovo je napadnuto, treba uvesti sankcije Srbiji’

04.10.2023. 10:13:00

VJOSA OSMANI

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani dala je izjavu za CNN u kojoj tvrdi da je Kosovo napadnuto i izrazila je zabrinutost zbog moguće aneksije slične onoj Krimu. Osmani je pozvala međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Srbiji kako bi se spriječilo ponavljanje takvog scenarija i na Balkanu. Osmani je istaknula da Kosovo još nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije s administrativne linije.

“Radimo zajedno sa saveznicima na dobivanju potvrde o povlačenju. Veoma je bitno da se podvuče kako se Kosovo suočava s do sada neviđenim sigurnosnim izazovom, odnosno agresijom”, izjavila je Osmani, prenosi Dnevno.hr.

Treba sankcionirati Srbiju

Govoreći o nedavnim događajima u Banjskoj, Osmani je optužila Srbiju da je planirala aneksiju sličnu onoj Krima te da je Kosovo uspjelo spriječiti taj plan uz podršku svojih saveznika. Također je optužila Srbiju da namjerava destabilizirati Kosovo kako bi omogućila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Europi.

“Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcioniranjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija, Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi s nasiljem, i to ne samo prema Kosovu već i drugima u regiji”, naglasila je Osmani.

Kosovo će objaviti dokaze

Osmani tvrdi da Kosovo ima dokaze o povezanosti Srbije s događajima u Banjskoj, uključujući videodokaze o obuci unutar Srbije koja se provodi u organizaciji srpske vojske. Upitala je Srbiju da izruči Milana Radoičića i druge koji su sudjelovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o “direktnoj naredbi koja je došla od Vučića”. Na pitanje o formiranju Zajednice srpskih općina, Osmani je ponovila da je Kosovo bilo napadnuto i da je žrtva agresije. Podsjetila je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali su događaji u Banjskoj pokazali da ih je samo ojačala.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:politiko.al

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.