Kosovu prijeti izbacivanje iz međunarodnih organizacija

07.06.2023. 18:22:00

Ako kosovski premijer Albin Kurti odbije zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, a koje je dobio tijekom posjete posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i posebnog predstavnika Europske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka.

Naime, proglašenje kosovskih dužnosnika “personama non grata”, vraćanje sjevera Kosova u stanje prije 2004., kada je KFOR imao potpunu kontrolu, blokada financija iz SAD-a i EU-a, pasivan odnos prema kampanji Srbije za priznanje Kosova, blokada ulaska u međunarodnih organizacija i eventualno isključenje Kosova iz bilo koje međunarodne organizacije čiji je već dio – neke su od sankcija transatlantske zajednice, podijeljene u dvije faze, ukoliko Kurti odbije dobivene zahtjeve.

Escobar nije precizirao koje točno sankcije očekuju Kurtija ako do petka 9. lipnja ne prihvati raspisivanje novih izbora, smanjenje kosovske policije na sjeveru i podnošenje nacrta statuta Zajednice srpskih općina te povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Kako tvrdi Albanian Post, temeljem diplomatskih izvora, Kurti i jedan od njegovih ministara snosit će sankcije na osobnoj, ali i na državnoj razini Kosova te će one biti oštre i bez presedana u povijesti Kosova.

“U slučaju da se situacija na terenu pogorša i dovede do ozbiljne prijetnje općoj sigurnosti, uključujući ugrožavanje trupa KFOR-a, premijer Kurti i ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla mogu se proglasiti nepoželjnima, uz obrazloženje da predstavljaju rizik za sigurnost i mir”, poručili su neimenovani izvori.

Foto: AFP

Ovo je, međutim, posljednja faza, koja je trenutno samo hipotetička. Jer, međunarodna zajednica se nada da neće biti potrebe za tako drastičnim razvojem događaja. Transatlantska zajednica, pojašnjava izvor, ima iznimnu potrebu ne dopustiti krizu od koje samo Rusija može imati koristi.

Izvor: n1/ Foto: AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.