Koštalo ih sjedenje na dvije stolice: Srbiji odbili odobriti rusku naftu preko Hrvatske!

05.10.2022. 16:38:00

Unatoč tome što je prijedlog Europske komisije u osmom paketu sankcija protiv Rusije predvidio iznimku za Srbiju na način da bi njezina naftna industrija do svoje rafinerije mogla vući rusku naftu s Omišlja preko Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko država članica koje su u srijedu usuglasile taj novi paket sankcija u Vijeću EU nisu odobrile tu iznimku za Srbiju, piše Večernji list.

Nema nikakve potrebe da se Srbiji dozvoli uvoz ruske nafte preko Omišlja i JANAF-a nakon stupanja embarga na uvoz nafte morskim putem u EU (što stupa na snagu u prosincu), zaključeno je u Vijeću EU, jer je Naftna industrija Srbije (NIS) ionako već u protekle dvije godine imala dovoljno diverzificirane izvore nafte.

"Ne može se govoriti da bi ruska nafta koja bi išla JANAF-om u Srbiju i nakon prosinca bila nužno potrebna zbog energetske sigurnosti", rekao je jedan upućeni izvor, koji je želio ostati anoniman dok prenosi raspravu koja se vodila iza zatvorenih vrata u Vijeću EU.

"Osim toga, postoji i politički aspekt neusklađivanja Srbije s europskim sankcijama protiv Rusije. Jednostavno, ne vidi se potreba za takvom derogacijom", dodao je.

Ovakvim ishodom spriječen je i potencijalni rizik od spekulacija na tržištu nafte i naftnih derivata koji bi se povećao ako bi se u hrvatskom susjedstvu - najprije u Mađarskoj, a po predloženoj derogaciji i u Srbiji - trgovalo po različitim cijenama. Smanjuje se rizik od stvaranja nekakvog paralelnog tržišta s nelojalnom konkurencijom. 

Osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije dogovoren je i sastoji se od ograničavanja cijene ruske nafte za treće zemlje izvan EU, koje tu naftu od Rusije kupuju i dovoze do svojih rafinerija morskim putem.

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.