Kotromanović: Rusi su rovarili po Ministarstvu obrane i pokušavali izvući tajne dokumente NATO-a, otkrila ih VSOA

27.10.2022. 16:52:00

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović za Večernji list komentirao je aktualan sukob između predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko planirane obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, no u razgovoru je otkrio i da su Rusi pokušavali ostvariti utjecaj u Ministarstvu obrane i preko hrvatskih časnika doznati neke tajne dokumente NATO-a

Govoreći o ruskom utjecaju, bivši je ministar obrane Ante Kotromanović rekao da su Rusi oduvijek bili strahovito zainteresirani za prostor jugoistočne Europe te da su još od Drugog svjetskog rata sustavno gradili svoju obavještajnu mrežu u Europi. Također je dodao da svoj kapital i oligarhe koriste kao investitore šireći svoju agendu u zapadnim državama. Nakon toga je otkrio i kako su pokušali ostvariti utjecaj i u Hrvatskoj.

'Dok sam bio ministar, Rusi su rovarili po MORH-u. To su radili preko vojnog atašea i diplomata. Uspostavljali su kontakte s dijelom naših časnika, vodili ih na ručkove i sklapali suradnje s materijalnim interesima. Međutim VSOA se uspješno borila i detektirala osobe koje su bile u kontaktu s Rusima i izolirala ih. Primjerice htjeli su od naših časnika dobiti dokument o tome kako izgleda vod u napadu prema NATO-vom sustavu. Znali su da posjedujemo taj dokument jer je Hrvatska članica NATO-a. Dakle njihov cilj nije se puno ticao Hrvatske, već su koristili Hrvatsku kao poligon da dođu do nekih viših informacija. To iz današnje perspektive zvuči skandalozno, ali podsjećam da su tada na snazi bili mirnodopski uvjeti. No očito je da su se Rusi godinama pripremali za globalni sukob, prilikom čega su protekom godina više ili manje uspješno nastojali doći do protuobavještajnih podataka', rekao je Kotromanović za Večernji list.

Dodao je i kako uvijek treba biti oprezan jer Rusi imaju sofisticiranu službu.

'U stanju su infiltrirati svog čovjeka u izvršnu vlast, u biznis, u strateške državne kompanije. Ruskog utjecaja i pokušaja špijunaže, pouzdano, znam da ima i danas u MORH-u, ali on je u svjetlu rata i otvorenog sukoba zasigurno manji', rekao je Kotromanović.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: vecernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.