Kovačević dizajnerici interijera: ‘Talijanski namještaj? Nemoj, da nam ne donesu neki virus‘

08.04.2021. 20:55:00

Objavljujemo dijelove SMS komunikacije izvađene iz zaplijenjenih Kovačevićevih mobitela

Bivšemu direktoru Janafa Draganu Kovačeviću USKOK je na teret stavio da je u zamjenu za dvije nekretnine, stan u Ban Centru u Zagrebu i stan na splitskome Žnjanu, te dva automobila za svoju djecu, davao Ivanu Širiću unosne poslove s Janafom.

Premda nekretnine u Splitu i Zagrebu formalno glase na Širićevu tvrtku Cefis, USKOK tvrdi da im je pravi vlasnik zapravo Kovačević, a Širić, odnosno Cefis, samo paravan kako se ne bi znalo da je vlasnik nekretnina Kovačević. Vlasništvo nad nekretninama Kovačević poriče i tvrdi da je samo upotrebljavao garažno mjesto u Ban Centru koju mu je njegov prijatelj Širić dao na korištenje, ali i Širić koji tvrdi da su nekretnine u vlasništvu njegove tvrtke.

Međutim, po svemu sudeći, osim "riječ protiv riječi", USKOK za svoje tvrdnje ima i mnogo ozbiljnije dokaze.

Riječ je o SMS komunikaciji izvađenoj iz zaplijenjenih Kovačevićevih mobitela, iz koje proizlazi da se Kovačević, a ne Širić, dogovarao s prodavateljima stanova o cijeni, ali i s dekoraterima stana, i slično.

'Zaštitar će vam pokazati stanove'

Prva takva komunikacija potječe iz lipnja 2016., kada izvjesna Valentina, predstavnica prodavatelja stana u Ban Centru, piše Kovačeviću: "Zaštitar će vam pokazati stanove. Dostupna sam tijekom razgledavanja za svaku informaciju. l.p. Valentina."

Četiri dana poslije, nakon očiglednoga razgledavanja stanova, Kovačević od Valentine dobiva novu poruku: "Poštovani, zaprimila sam podatke o kupcu, hvala. Još vas samo molim info u kojem biste roku bili u mogućnosti platiti drugih 50% iznosa. To se može promijeniti, no trebamo nešto staviti u Ugovor. Lp, Valentina."

Kovačević joj odgovara: "Do 15. 9. Ali ćemo se dogovoriti. OK?"

image
Ban centar u Zagrebu
 Tomislav Krišto/Cropix

Naime, prema ugovoru o prodaji stana koji je USKOK našao, prodavatelj i Širićeva tvrtka Cefis dogovorili su da će se iznos od 148.068 eura za stan platiti u dvije rate - prvu polovinu Cefis plaća 8 dana nakon kupnje stana, a drugu do 15. rujna.
U srpnju 2016. Kovačević od nepoznate osobe s broja mobitela koji je memorirao pod imenom "Ban centar" dobiva poruku: "Pozdrav, javi mi da li kupuješ stan u Banu, ili da ti stavim na rezervaciju par dana. Vidimo se. Lp. Kučinić, član Uprave".
Kovačević mu odgovara: "Mislim da su ovi moji kupili. Hvala. pozz"

Tijekom ljeta 2016. nastavlja se komunikacija između predstavnice prodavatelja Valentine i Kovačevića. Kovačević joj piše: "Treba u poduzeće poslati račun za predujam", a ona mu odgovara: "Račun za predujam je izdan i sutra ga poštom šaljemo u Cefis".

'Uzeli smo stanove u Ban centru'

U ožujku 2017. pak nepoznata osoba, koju Kovačević ima u mobitelu kao "odvjetnik Dragičević", u komunikaciji mu je poslala poruku: "Reko sam Jozu da smo uzeli stanove u Ban centru".

Slična priča može se iščitati i s uređenjem interijera. U srpnju 2016. Valentina piše Kovačeviću: "Poštovani, ovako ćemo napraviti, ključ stana ću vam moći dati čim sjedne prva uplata, a do tada sam na raspolaganju 24/7 svima koji trebaju ući u stan. Stoga ako biste danas dolazili zbog ključa nema potrebe, već samo dajte moj broj Vašoj arhitektici". Također, skinuta je i komunikacija koju Kovačević dobiva od svoje dizajnerice-arhitektice i koju odmah proslijeđuje Valentini.

Tako mu je arhitektica Kristina slala fotografirani račun za kuhinjske aparate od ukupno 28.868 kuna, račun tvrtke koja je izradila 12 barskih stolica za ukupno 10.000 kuna i slično. Za popravak plinskoga bojlera serviser također poruku šalje Draganu Kovačeviću te pita: "Hoću li fakturu slati na Cefis?", a Kovačević mu odgovara: "Super, hvala ti i ako možeš biti ti s njima (radnicima) super. Možeš poslati fakturu. Hvala ti puno".

Što se tiče stana na splitskom Žnjanu, situacija nije bitno različita.

'Perfektan pogled na more'

Tako je u mobitelima i računalu Dragana Kovačevića pronađena komunikacija s Klementom Bašićem, suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan d.o.o. koja je izgradila zgradu sa stanovima na Žnjanu.

image
Zgrada u Splitu
 Jakov Prkić/Cropix

Pronađena je tako poruka iz travnja 2019. u kojoj je Bašić Kovačeviću poslao tlocrt stana na Žnjanu, a koji će kasnije kupiti Širićeva tvrtka Cefis. "Stan na drugom katu. Perfektan pogled na more", pisalo je u Bašićevoj poruci.

Kovačević također piše Bašiću: "Samo delaj i ne zatvaraj pogled prema moru", na što mu Bašić odgovara: "Nikad".

U lipnju Bašić šalje poruku Kovačeviću: "Ajde vidi da mi se netko javi u vezi stana, "na što mu Kovačević odgovara: "U Moskvi sam. Sve pripremljeno, u ponedjeljak ćeš dobiti nazad ugovor sa svim elementima".

Ubrzo su krenuli i razgovori s dizajnericom interijera iz Splita, no Kovačević nije znao da ga policija i USKOK tada već tajno prisluškuju te mu uz sudski nalog snimaju razgovore. Iz razgovora proizlazi da Kovačević daje instrukcije dizajnerici kako da uredi stan.

Razgovor s dizajnericom

"Moje je pitanje pošto sam ja pogledala, ja bih neke zidove pomaknula i uredila", kaže dizajnerica, a Kovačević joj odgovara: "Možeš."

"Čini mi se da je soba prevelika, a kupaonica premala", kaže dizajnerica. "Pa nije to neka velika kvadratura. Ja ću se u utorak zeletit dole, ti uzimaš nacrt i napravi šta treba", kaže Kovačević.

Radovi sežu do ožujka 2020., kada je već izbila epidemija covida-19.

"Ja si biram namještaj pa možeš to lagano naručit uz napomenu da to sve dolazi iz Italije", kaže dizajnerica, na što Kovačević negoduje: "Nemoj Italija, j...i ga, da nam ne donesu neki virus".

Upitan dan ranije za mogućnost da je stan iz njegove tvrtke bio kupljen za Kovačevića, Klement Bašić je rekao kako nema nikakvih komentara. Bašićev partner u "Sunčanom Žnjanu", bivši ministar gospodarstva te Kovačevićev stranački kolega Ivan Vrdoljak, izjavio je kako, barem po njegovim saznanjima, "Dragan sigurno nije kupio stan u Splitu."

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Damjan Tadic/Cropix

Izvorni autor: Marin Dešković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.