KOVESI U HRVATSKOJ Glavna europska tužiteljica nakon sastanka s Turudićem i Plenkovićem: ‘Riješite ovo do kraja godine, inače ću doći opet...‘

22.10.2024. 16:45:00

‘Ured EPPO-a u Zagrebu jedan je od naših najboljih ureda‘, poručila je Kovesi dodavši da to ne bi bilo moguće bez podrške vlasti

Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojeg se u ponedjeljak sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem, a u utorak ujutro s glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem.

Na sastanku s premijerom sudjelovali su i europska tužiteljica Tamara Laptoš, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Damir Habijan te državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić.

Nakon sastanka s Turudićem, Kovesi je izjavila kako je posljednji put posjetila Zagreb prije dvije godine, prisjetivši se i susreta s premijerom Plenkovićem dan ranije. Tom prilikom je istaknula da je "Ured EPPO-a u Zagrebu jedan od naših najuspješnijih ureda. Ovdje imamo izvrsne tužitelje, a Hrvatska s pravom može biti ponosna na njihov rad," naglasila je, dodavši da takvi rezultati ne bi bili mogući bez snažne podrške vlasti, prenosi N1.

Također, Kovesi je naglasila kako je važno razbiti pogrešan dojam da zemlja gubi na kredibilitetu ako EPPO istražuje moguće prijevare na njezinu teritoriju. "To samo znači da sustav funkcionira", pojasnila je, dodajući da je upravo to slučaj u Hrvatskoj, gdje se "stvari ne guraju pod tepih". Naglasila je važnost presumpcije nevinosti kao temelja vladavine prava te potrebu poštivanja propisanih procedura.

Kovesi je istaknula kako je ključno omogućiti europskim tužiteljima izravan pristup bazama podataka, uključujući informacije o računima, nekretninama i tvrtkama, jer sadašnji način traženja podataka preko različitih institucija oduzima puno vremena.

Što se tiče nadležnosti između EPPO-a i domaćih tužiteljstava, Kovesi je kazala da ta tema nije bila predmet razgovora ni s premijerom ni s glavnim državnim odvjetnikom, već je fokus bio na unaprjeđenju suradnje.

Kada je upitana o zakonodavnim izmjenama u skladu s EU regulativom, prema kojima bi sud odlučivao o nadležnosti, Kovesi je kratko odgovorila da je to pitanje koje Hrvatska treba riješiti, a rješavanje zakonskih usklađenja prepušteno je ministru pravosuđa.

Kovesi je na kraju istaknula optimizam u pogledu buduće suradnje s Hrvatskom: "Vjerujem premijeru," izjavila je. "EPPO ostaje ovdje i nastavlja raditi svoj posao. Ako pristup podacima ne bude riješen do kraja godine, ponovno ću doći", zaključila je.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona N1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.