KRAJ ERE MILA ĐUKANOVIĆA! Pobjedom Jakova Milatovića Hrvatska može očekivati približavanje Podgorice Beogradu i Banjoj Luci, a udaljavanje od Sarajeva i Zagreba

03.04.2023. 16:59:00

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano izjavio je danas da se Europska unija raduje suradnji s novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem kao i ostalim relevantnim akterima u državi, piše 7dnevno.

“Radujemo se suradnji s novim predsjednikom i svim relevantnim državnicima u Crnoj Gori kako bi joj pomogli da ostane na putu ka EU, izgradi konsenzus o ključnim prioritetima koje je potrebno ispuniti tijekom procesa eurointegracija i koji su potrebni da ta država napreduje”, rekao je Stano.

Stano je na redovnoj konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao kako je za Crnu Goru vrlo važno da se fokusira na sve probleme i pitanja vladavine prava, reformi u području vladavine prava i to na način kako je to propisala Komisija.

“Naravno, EU je spremna podržati Crnu Goru i nastaviti pomagati Crnoj Gori da se približi članstvu u EU jer je to nešto što velika većina ljudi u Crnoj Gori želi. I u tom kontekstu, politička stabilnost u zemlji je ključ za nastavak puta ka Uniji”, poručio je Stano.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula čestitao je Jakovu Milatoviću na izboru za predsjednika države. “Svaka odluka i inicijativa koja će u praksi približiti Crnu Goru prema EU imat će podršku Europskog parlamenta”, napisao je Picula na Twitteru.

Njemačka novinska agencija dpa piše kako je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori pobijedio ekonomist, kojeg podržava prosrpski tabor:

“Milatović je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja pod kontrolom Beograda. Bio je ministar ekonomije u kratkotrajnoj prosrpskoj vladi od prosinca 2020. do travnja 2021., a nakon raspada ovog kabineta, on i drugi osnovali su novu stranku ‘Evropa sad’, koja se zalaže za ulazak Crne Gore u EU, ali istovremeno želi bliske veze sa Srbijom”.

Prozapadno orijentirani Milo Đukanović koji je više od tri desetljeća određivao politiku zemlje, ovim porazom gubi posljednju funkciju na vlasti. Prije više od dvije godine, njegova stranka DPS je poražena na parlamentarnim izborima od koalicije prosrpskih i reformskih stranaka.

“Đukanović je doveo bivšu jugoslovensku republiku do neovisnosti 2006. i” do članstva  “2017. u NATO”. “Istovremeno, njegova vladavina je više puta bila kritizirana zbog korupcije i nepotizma”, piše dpa u tekstu koji prenosi veliki broj nemačkih medija.

Frankfurter Rundschau piše kako se “o Milatoviću koji se kasno uključio u politiku, na Zapadu uglavnom malo zna. Radio je između osalog u Narodnoj banci Crne Gore, Deutsche banci i Europskoj razvojnoj banci u Bukureštu”.

Naime, kada je Đukanovićev DPS 2020. prvi put morao u opoziciju, premijer Zdravko Krivokapić je doveo nestranačkog bankara u svoj kabinet kao ministra ekonomije, a koalicija je posrnula u proljeće 2022. godine. Međutim, Milatović je doživio porast popularnosti poreznom reformom koju je izradio zajedno sa tadašnjim ministrom financija Milojkom Spajićem.

Smanjenjem doprinosa za socijalno osiguranje prosječne neto zarade su povećane za skoro trećinu, dok su ga kritičari optužili da posljedice nedovoljnog financiranja sustava socijalnog osiguranja na kraju mora da snositi država. No, kada su dva bivša ministra 2022. osnovala pokret “Evropa sada”, na lokalnim izborima odmah je osvojio gradsku skupštinu glavnog grada Podgorice.

“‘Evropa sad’ je prvo predložila svog stranačkog čelnika, Spajića za predsjedničkog kandidata. Tek kada je Spajić ‘pao’ zbog srpske putovnice, u utrku je ušao Milatović kao rezervni kandidat”, piše Frankfurter Rundschau.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je u ponedjeljak Jakovu Milatoviću na izboru za novog predsjednika Crne Gore i poručio da će u Srbiji uvijek imati pouzdanog partnera, istaknuvši uvjerenje da će Milatović pokazati čvrstu volju da građanima Crne Gore osigura “život u miru i napretku”.

Vučić je novom crnogorskom šefu države upito poruku kako će “u Srbiji uvijek imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske suradnje” dviju država i “čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan”.

Kratko se osvrćući na nedjeljne izbore u Crnoj Gori, izrazio uvjerenost da će bilateralni odnosi Beograda i Podgorice biti bolji, navodeći da je tijekom jutra razmijenio poruke s Milatovićem i da očekuje da će posjet Beogradu biti jedno od prvih mjesta koje će novi crnogorski predsjednik posjetiti.

Komentirajući pisanje regionalnih medija da je “na izborima pobijedio Vučić” izjavio kako je  pobijedio Milatović, a da se Srbija “za razliku od svih ostalih” nije miješala u izbore za predsjednika Crne Gore.

Vučićeva čestitka uslijedila je nakon što su Milatoviću u nedjelju navečer brojne srbijanske oporbene stranke, pokreti i organizacije čestitale na pobjedi uz ocjene da je to pokazatelj mogućih promjena na zapadnom Balkanu.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/twitter

Izvorni autor: PDN/7dnevno/M.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.