Kraj priće o Debeljaku u Splitskom škveru. Brodosplitu pravomoćno ukinuta predstečajna nagodba!

02.11.2022. 09:05:00

Osnovna i najvažnija vijest glasi: posrnuloj tvrtki "Brodosplit", u vlasništvu Tomislava Debeljaka, pravomoćno je ukinuta predstečajna nagodba.

Tako je riješio Visoki trgovački sud u Zagrebu, potvrđujući prethodno rješenje splitskog Trgovačkog suda, odnosno suca Ivana Čulića.

No, to ne znači da će krovno škversko poduzeće automatski pasti u stečaj, ali samoborski vlasnik teško će umaknuti toj sudbini. Naime, bankrotu. Iako upravo pokušava izvesti neke pravne manevre u slučaju koji je zaintrigirao pravne i pravosudne krugove u zemlji.

Na ljetošnje Čulićevo rješenje o prekidu predstečajnog postupka Debeljak se žalio, ali - nije uspio. Kao što smo rekli, Zagrebački viši sud potvrdio je splitsko rješenje. Zasad je poznato tek da je VTS odluka donio - vidljivo je to pregledom sustava e-predmet, u kojem je navedeno sljedeće: "28. rujna 2022. godine, rješenjem je potvrđeno prtvostupanjsko rješenje..."

Dakle, čak prije mjesec dana donesena je odluka o prekidu "Brodosplitova" predstečaja, ali sadržaj tog rješenja, sve što u njemu piše, sudsko obrazloženje i slično, još nije objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Odnosno u sustavu e-ploča. Pitali smo zato Visoki trgovački sud u Zagrebu kako je moguće da odluka postoji već mjesec dana, a da njezin sadržaj još nije objelodanjen.

 

Evo što nam je odgovorio Mario Vukelić, sudac i glasnogovornik VTS-a:

"Obavještavamo vas da je rješenje Visokog trgovačkog suda RH, poslovni broj Pž-3648/2022 u predmetu ‘Brodograđevna industrija Split‘, dioničko društvo, otpremljeno Trgovačkom sudu u Splitu 28. listopada 2022. godine, koji će odluku dostaviti strankama u skladu s odredbama Stečajnog zakona."

Eto, kažu da su rješenje poslali u petak, ali ne odgovaraju zašto to nisu učinili mjesec dana prije. Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali objašnjavaju da se vjerojatno 28. rujna (prije 30 dana) sastalo zagrebačko tročlano sudsko vijeće i donijelo odluku, ali da sama odluka, odnosno rješenje, nije odmah i napisano, a da je za to potrebno neko vrijeme. Pogotovo jer se tadi o svojevrsnom presedanu, odnosno slučaju na tememlji kojeg će se tek stvarati sudska praksa. Budući da ovakvih slučajeva, gdje sud prekida neki predstečajni postupak, baš i nema u izobilju. Ako ih uopće ima ikako.

Uglavnom, sadržaj zagrebačkog pravomoćnog rješenja, ukjljučujući obrazloženje - kao njegov najbitniji dio - trebalo bi biti objavljeno na sudskoj ploči tijekom ovog tjedna. Tada će se znati više. Dotle nitko živ ne želi spekulirati što i kako će se dalje odvijati.

image

Potvrda iz sustava e-Predmet da je donesena odluka o prekidanju predstečajnog postupka E-PREDMET

 E Predmet/

Ponovimo ukratko: "Brodosplit" je proljetos samostalno zatražio pokretanje predstečaja jer nije mogao plaćati dospjele račune. Inicijativa je bila Debeljakova jer u predstečaju on i dalje zadržava upravljačke funkcije. Dakle, dok je predstečaja, škver je njegov. Međutim, tijekom predstečajnog postupka, sudski predstečajni povjerenik, odvjetnik Mateo Puljić, požalio se sudu da Debeljak plaća račune koje ne bi smio u predstečaju (razne odvjetnike i druge usluge), a ne plaća one koje bi morao (porez na dodanu vrijednost...) O svemu smo bili detaljno pisali.

Naime, zakon je propisao da se u predstečaju smiju podmirivati samo i isključivo oni troškovi koji su nužni za poslovanje. Ali nije precizno naveo koji su to "nužni troškovi". Niti je naveo što ako dužnik, u našem slučaju "Brodosplit", radi mimio toga.

To je ključno i najzanimljivije pravnim slučajevima i pravosuđu, to je ono šro svi čekaju da se rastumači. Kako bi se stvoirila sudska praksa, kako bi svi ostali suci u svim sličnim slučajevima znali što učiniti.

Splitski trgovački sudac Ivan Čulić uvažio je argumente predstečajnog povjerenik Matea Puljića, sve jako kvalitetno obrazložio i okončao "Brodosplitovu" predstečajnu nagodbu. Na Debeljakov užas. Samoborčev pravni tim složio je žalbu, ali Čulićevi zagrebački kolege očito je nisu uvažili. Već su pravomoćno podržali stav splitskog suca.

Škverane najviđše zanimašto slijedi. Rekosmo, ne automatski i stečaj. Naime, VTS nije odlučoivao o tomu ide li škver u stečaj ili ne. O tomu će tek odlučivati splitski Trgovački sud. U međuvremenu Debeljak izvodi pravne manevre ne bi li izbjegao otvaranje stčeja. Jer će u tom slučaju - koji se čini neizbježnim i izrazito bliskim, gobvorimo o tjednu ili dva - izgubiti tvrtku. Bit će razvlašten. "Brodosplit", iako u raspadu, više neće biti njegov.

 

Što je napravio Debeljak, shvaćajući da je VTS i konačno ukinuo predstečaj? Uputio je sudu prijedlog da "Brodosplit" povlači svoj prethodni prijedlog za pokretanje stečaja. Jer je sudac Ivan Čulić u svojem prvostupanjskom rješenju o ukidanju predstečaja bio napisao da će se postupak dalje voditi kao da je škver predlžio otvaranje stečaja. Ne treba komplicirati i zamarati opću javnost pravnim detaljima. Bitno je tek da Debeljak nastoji izbjeći stečaj.

Jer će, vjerojatno već idućeg tjedna (poslije objave sadržaja zagrebačkog pravomoćnog rješenja) spitski Trgovački sud sazvati jedno ročište na kojem će se procijeniti jesu li nastupili razlozi za otvaranje stečaja. I otvorit će ga, ako ti razlozi postoje.

Debeljak ima teoretsku mogućnost - kaže dio pravnih stručnjaka - u međuvremenu podmiriti neplaćene obveze, radi kojih su mu računi bili blokirani i radi čega se bio odlučio za predstečaj, pa zatražiti od suda novu predstečajnu nagodbu. I pokrenuti čitac ciklus iznova.

Blokade su me uoči predstečaja bile teške pedesetak milijuna kuna. Od toga se polovica odnosi na povezana društva. Znači, kada bi odnekud izvukao 25 milijuna kuna (njegovi će povući svoje blokade), možda bi se i mogao izvući, izbjeći stečaj i krenuti s novim predstečajem. No, u tom slučaju bi neke porezne vlasti morale pripitati odakle mu odjednom toliki novac. Možda bi mogao pronaći i nekog ulagača. Sam je Debeljak nedavno govorio kako po amerivi traži investitore. Govorilo se čak i o onim strvinarskim fondovima, ali sve je to više nego upitan scenarij.

 

Jer realnost govori da je škver praktički gotov - mjesecima bez prozvodnje; bez novih ugovora koji bi bili osnaženi riješenim financiranjem tih brodova bankarskim garancijama ili državnim jamstvima; bez radnika (u samom "Brodosplitu zaposleno je tek 100 ili 150 ljudi, a svi ostali, oni iz brojnih malih škverski tvrtki, njih gotovo 1000, već su dobili otkaze, a firme su im izbrisane) i izgleda da će država Hrvatska još jednom uskočiti helikopterskim novcem, odnosno jamstvima.

Zasad je nemoguće reći više o budućnosti "Brodosplitova" slučaja. Znat će se više narednih dana. Bit će veliko iznenađenje ako se Debeljak iščupa i ostane vlasnik defakto propalog brodogradilišta.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Damir Tolj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.