Kraj toplinskog vala: Očekuje nas osvježenje i grmljavinsko nevrijeme

19.07.2024. 12:35:00

Velik dio Hrvatske već se u petak probudio na ugodnih 20-ak stupnjeva, što je čak desetak stupnjeva niže nego proteklih dana. Sjever države je 'prodisao', a uskoro će osvježenje stići i na jug. Toplinski val, koji je zahvatio cijelu zemlju, napokon je završio, no njegov kraj donosi i grmljavinska nevremena.

Već jutros pljuskovi su ponegdje donijeli osvježenje u središnjim krajevima, a očekuje se da će se nastaviti lokalno u unutrašnjosti tijekom dana. Pljuskovi s grmljavinom bit će češći i izraženiji u subotu, posebice na sjevernom Jadranu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prema prognozi DHMZ-a za petak, očekuje se pretežno sunčano, vruće i ne posve stabilno vrijeme. Uz lokalno jak razvoj oblaka, mogući su izraženiji pljuskovi s grmljavinom u unutrašnjosti. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, dok će na Jadranu puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, koja će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice i malo viša.

Foto: screenshot/DHMZ

Za cijelu zemlju su oglašeni meteoalarmi. Kninska, riječka, splitska i dubrovačka regija pod crvenim su upozorenjem zbog visokih temperatura, dok su osječka, zagrebačka, karlovačka i gospićka regija pod narančastim upozorenjem zbog visokih temperatura i grmljavinskih nevremena. Slovenci također upozoravaju na nadolazeće nevrijeme, koje će noću i do subotnjeg jutra zahvatiti većinu Slavonije, donoseći jače pljuskove i mogućnost poplava.

Foto: screenshot/DHMZ

Kakvo vrijeme nas očekuje u subotu

U subotu se očekuje kiša u većem dijelu Hrvatske. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U Dalmaciji će biti pretežno sunčano i vruće, ali uz umjeren i jak razvoj oblaka u unutrašnjosti mogući su pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, dok će duž obale puhati sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bit će od 17 do 22 stupnja, na Jadranu između 24 i 28, dok će najviša dnevna temperatura biti od 24 do 29, a na Jadranu između 31 na sjeveru i 36 na jugu.

Foto: screenshot/DHMZ

Za subotu je za kninsku i dubrovačku regiju upaljen narančasti meteoalarm zbog visokih temperatura, dok je riječka i splitska regija pod narančastim upozorenjem zbog visokih temperatura i grmljavinskih nevremena. Žuti meteoalarm je na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog grmljavinskih nevremena i visokih temperatura.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/vrijeme/sunce/grmljavina

Izvorni autor: PDN/24sata/DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.