Kratka strojnica Agram 2000

06.04.2020. 18:48:00

Agram spada u prve strojnice proizvedene u Hrvatskoj i poklon je supruge pokojnog ustavnog suca dr. Jadranka Crnića.

U svakoj muzejskoj zbirci posebno je važno da predmet ima neku priču, poveznicu s nekim događajem ili nekom osobom, odnosno da ne bude samo puki komad ili inventarski broj, nekakav suhoparni predmet. Takav je slučaj i s oružjem.

Zagriženim ljubiteljima bitna je samo tehnička strana, ali većem dijelu posjetitelja važna je i ona šira priča.Takav je slučaj i ovom prilikom. Jedna od najnovijih akvizicija u fundusu Vojnog muzeja jest i kratka strojnica Agram 2000. Među nekoliko primjeraka ova se izdvaja jer je poklon supruge pokojnog ustavnog suca dr. Jadranka Crnića. Na desnoj strani ugravirana je posveta »Dr. Jadranku Crniću – njegovi Vukovi«.

Prva varijanta, prototip strojnice nastaje u radionici Ivana Vugreka u Golubovcu još početkom 1990. godine. Svoju varijantu strojnice razvija na bazi talijanske strojnice Beretta M12 te uz preinake nastaje strojnica Agram. Ova naša strojnica spada u tu prvu varijantu. Prvi modeli ubrzo odlaze u postrojbe, iako još nedorađen model, što se pokazalo ubrzo s nedostacima zbog kojih je dolazilo do zastoja. Problem je bio u donosaču metka. Prve varijante strojnice imale su ravan spremnik. Naša spomenuta strojnica spada u taj rani tip. Kasnijim modifikacijama dolazi do zakrivljene i kraće varijante. Strojnica je opremljena sklopivim usadnikom i prigušivačem.

Agram spada u prve strojnice proizvedene u Hrvatskoj i u svome početku predstavljala je legalan proizvod. Nastala je u radionici čiji je osnivač inače imao iskustva kao puškar, a svoje znanje prenio je i na sinove. Sama strojnica korištena je na širem području bivše države – osim u Hrvatskoj, u sukobima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Osim svoje upotrebe u vojnim sukobima, pokazala se čestom i u obračunima u kriminalnim krugovima – vezana je uz likvidacije Špejtima Tačija i Vjeke Sliška. Pojavila se i u incidentima u Velikoj Britaniji. Ocijenjena je kao pouzdano i relativno kvalitetno oružje. U navedenoj radionici proizvodilo se još kvalitetnih varijanti oružja, ali sama priča osim svojega pozitivnog doprinosa Domovinskom ratu završava tragično. Sve je okončano združenom slovensko-hrvatskom policijskom akcijom »Okidač«, koja završava smrću osnivača radionice Ivana Vugreka i privođenjem njegovih sinova.

Izvor: vojnapovijest.vecernji.hr/Foto:Davor Purić

Izvorni autor: Davor Purić

Autor: