KREĆE KONTROLA TROŠENJA NAKNADE ZA RADNIKE OD 4000 KUNA: Uskoro stiže i javni popis poslodavaca koji je koriste

14.04.2020. 17:25:00

Nakon brojnih upozorenja o mogućnosti malverzacija s dodijeljenim potporama u okviru Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta, iz Ministarstva rada su potvrdili kako će za dva tjedna javno objaviti popis poslodavaca te u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Poreznom upravom i Državnim inspektoratom krenuti u kontrole

Potkraj travnja Ministarstvo rada i mirovinskog sustava javno će objaviti popis poslodavaca koji koriste Vladinu mjeru za očuvanje radnih mjesta, točnije isplatu 4000 kuna mjesečno za svakog radnika, doznaje N1. Prema posljednjim podacima, za taj se oblik potpora prijavilo 69.000 poslodavaca sa svojih 410.000 radnika. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potvrdio je kako je samo za tu mjeru osigurano više od 410 milijuna kuna.

‘Pola meni, pola tebi’

No, mnogi su upozoravali još od uvođenja mjere kako je potrebno objaviti popis poslodavaca kako bi se izbjegle malverzacije. Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske opisala je kako poslodavci dijele naknadu između sebe i radnika te smanjuju plaće na visinu naknade.

“Vlasnici ili članovi uprava nisu predviđeni za naknadu, a imaju pravo za radnika pa kaže pola meni, pola tebi, ili kažu isplatit ću ti pola od 3250 kuna, a pola ću ostaviti za doprinose”, upozorila je Pezelj.

Danas je i GONG zatražio javnu objavu popisa poslodavaca iz istog razloga, a za transparentnost u dodjeljivanju potpora se založio i šef SDP-a Davor Bernardić.

Kontrole trošenja novca

Iz Ministarstva rada poručuju kako podržavaju javnu objavu popisa poslodavaca te kako bi on trebao biti dostupan u sljedeća dva tjedna. Sljedećih dana će zaključiti proceduru oko isplate naknada onima koji su se prijavili u ožujku, a najavili su i kontrole trošenja novca u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Poreznom upravom i Državnim inspektoratom. Još je ranije ministar Aladrović pozvao sve da prijave nepravilnosti ako ih uoče.

Izvor: net,hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.