Kreće zagrebačka Povorka ponosa, pristup samo s covid potvrdama

03.07.2021. 16:05:00

Ispred zagrebačkog muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu u Zagrebu, započelo je okupljanje uoči Povorke ponosa LGBTIQ osoba. Među okupljenima viđeni su i saborski zastupnici Sandra Benčić, Peđa Grbin, predsjednik zagrebačke gradske skupštine Joško Klisović, a nešto prije kretanja povorke pojavio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

  “Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi”, rekao je Tomislav Tomašević.

 Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je imaju li sudionici Covid potvrde, javlja Index.

Sudionici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nose su transparente, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

U proglasu, iz udruge Zagreb Pride ističu da su prvom povorkom, koja se u Zagrebu održala 29. lipnja 2002., transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi.

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu i dodaju da njihove borbe nisu završene.

Organizatori ističu da će se cijeli skup, od okupljanja ispred Mimare do programa u Parku Ribnjak održavati sukladno epidemiološkim uvjetima, pa će pristup u povorku i na skup na Ribnjaku imati isključivo osobe s valjanom EU-ovom digitalnom covid potvrdom. Valjanost potvrda provjeravat će redari, a sudionici su dužni držati razmak od 1,5 metra uz preporučeno nošenje zaštitnih maski.

Okupljanje ispred muzeja Mimara počinje u 14 sati, a u 15,30 sati povorka će se kretati centrom grada po trasi dugoj 2,3 kilometra sve do parka Ribnjak gdje će se održati politički prosvjedni skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”. Nakon toga, u zabavnom programu od 18 do 20 sati na Ribnjaku nastupaju House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. Tajga&Tundra.

Izmjena trase gradskog prijevoza

Zbog održavanja Povorke ponosa, tramvajske linije 6, 11, 12 i 17 će prometovati dodatno izmijenjenim trasama:

Linija 6: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Vukovarska – Žitnjak
Linija 11: Črnomerec – Ulica Republike Austrije – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Branimirova – Šubićeva – Dubec
Linija 12: Ljubljanica – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Šubićeva – Dubrava
Linija 17: Prečko – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Borongaj

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: N1 Info / Foto: Jurica Galović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.