Kremlj o Fincima: Pridruživanje NATO-u je prijetnja. Medvedev opet spominje nuklearno oružje

12.05.2022. 14:05:00

NOVE PRIJETNJE RUSA

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je poduzela Finska da se pridruži NATO-u razlog za žaljenje i razlog za simetričan odgovor

Kremlj je rekao u četvrtak da potez Finske da se pridruži NATO-u "definitivno" predstavlja prijetnju Rusiji i da širenje vojnog saveza neće učiniti Europu ili svijet stabilnijima, piše 24sata .

Obraćajući se novinarima putem konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je poduzela Finska da se pridruži NATO-u razlog za žaljenje i razlog za simetričan odgovor.

Finski predsjednik i premijerka rekli su ranije u četvrtak da njihova zemlja mora predati zahtjev za članstvom u vojnom NATO savezu "bez odgađanja".

Finska, koja s Rusijom dijeli 1300 km dugu granicu i tešku prošlost, postupno je pojačavala suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom kao partnerom otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Finska javna potpora pridruživanju NATO-u rekordno je porasla tijekom posljednjih mjeseci, a posljednja anketa nacionalne televizije YLE pokazuje da 76 posto Finaca podržava članstvo u NATO-u a samo 12 posto je protiv. Podrška članstvu godinama se kretala oko 25 posto prije rata u Ukrajini.

- Pumpanje Ukrajine oružjem povećava vjerojatnost sukoba između NATO-a i Rusije koji bi mogao eskalirati u nuklearni rat -  zaprijetio je drugi čovjek ruskog vijeća za sigurnost i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, dodavši da bi to "bio katastrofalan scenarij za sve".

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr/ reuters

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.