Kremlj s novim zapovjednikom želi postići ova dva cilja

12.01.2023. 09:56:00

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je u srijedu načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne kampanje u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vodstva. Gerasimov je imenovan zapovjednikom združenih snaga “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj je analizi objavio da Kremlj ovim imenovanjem želi postići dva cilja.

Naime, kako piše ISW, Kremlj postavljanjem Gerasimova s jedne strane želi pokušati poboljšati rusko zapovijedanje i kontrolu za odlučujuće vojne napore tijekom 2023. godine, a s druge strane ovim potezom želi ojačati poziciju ruskog Ministarstva obrane u odnosu na ruske vojne blogere, ali i Jevgenija Prigožina, šefa grupe Wagner, koji su kritizirali način na koji Kremlj vodi rat.

Imenovanjem Gerasimova vjerojatno se želi podržati ruske vojne napore u novoj godini i nastavak ruskih operacija. Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta pogrešno procijenio sposobosti svojih snaga i nije odustao od maksimalističkih ratnih ciljeva u Ukrajini.

Putin je možda imenovao Gerasimova, najvišeg časnika u ruskoj vojsci, da naslijedi niz zapovjednika da nadgleda veliku ofenzivu za koju Putin – vjerojatno netočno – vjeruje da je ruske snage mogu izvesti 2023., piše ISW.

Institut dalje navodi da je malo vjerojatno da će Gerasimov brzo revitalizirati i reformirati način na koji Rusi vode rat u Ukrajini.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.