Kremlj zabranjuje dužnosnicima da više ne koriste iPhone

20.03.2023. 13:18:00

Ruska predsjednička administracija poručila je dužnosnicima da prestanu koristiti Apple iPhone zbog zabrinutosti da bi uređaji mogli biti osjetljivi na zapadne obavještajne agencije, objavio je list Kommersant u ponedjeljak, prenosi Priznajem.hr.

Na seminaru u organizaciji Kremlja za dužnosnike uključene u unutarnju politiku prvi zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika Sergej Kirijenko dužnosnicima je rekao da promijene svoje mobitele do 1. travnja, piše Kommersant citirajući neimenovane izvore.

“Gotovo je s iPhonima: bacite ih ili ih dajte djeci”, navodi Kommersant jednog od sudionika sastanka koji je dodao: “Svi to moraju učiniti u ožujku”.

Kremlj može dati druge uređaje s različitim operativnim sustavima da zamijene iPhone, piše Kommersant.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može potvrditi izvješće, ali da se smartphoni ionako ne mogu koristiti u službene svrhe.

Predsjednik Vladimir Putin uvijek je govorio da nema smartphone, premda je Peskov rekao da se Putin povremeno koristi internetom.

Ubrzo nakon što je Rusija prošle godine poslala postrojbe u Ukrajinu, američki i britanski špijuni došli su do obavještajnih podataka – i objavili ih – da Putin planira invaziju.

Nije jasno kako su špijuni došli do takvih obavještajnih podataka.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.