Kremlj: Zarobljeni Amerikanci su počinili "zločine"

21.06.2022. 09:45:00

Dvojica Amerikanaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini "ugrožavali su" ruske vojnike i trebali bi biti "odgovorni za te zločine", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u intervjuu za NBC News.

Kremlj je u ovom intervjuu prvi put komentirao slučajeve Alexandera Druekea i Andyja Huynha, američkih vojnih veterana, navodi NBC. 

"Oni su plaćenici i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti na teritoriju Ukrajine. Sudjelovali su u paljbi i granatiranju našeg vojnog osoblja. Ugrožavali su njihove živote", rekao je Peskov NBC-u, na engleskom jeziku. 

"Trebali bi odgovarati za te zločine koje su počinili", dodao je Peskov u objavljenim prvim dijelovima intervjua. "Ti zločini se moraju istražiti", istaknuo je. 

Kad je upitan da otkrije koje su zločine ti Amerikanci počinili, Peskov je priznao da njihova konkretna djela još nisu poznata, ali je ustvrdio da neće biti obuhvaćeni Ženevskim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima.

"Oni nisu (u) ukrajinskoj vojsci pa ne podliježu Ženevskim konvencijama", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Nisu još potpuno razjašnjene okolnosti pod kojima su muškarci zarobljeni. Peskov je samo rekao da ih drže "vlasti". 

Upitan je prijeti li im smrtna kazna, a odgovorio je da će to "ovisiti o istrazi". 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ne zna gdje se nalaze Drueke i Huynh, za koje se vjeruje da su se pridružili drugim strancima u borbi uz ukrajinske vojnike. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta u subotu je potvrdio da su američke vlasti vidjele fotografije i videozapise dvojice američkih državljana koje su, kaže, "navodno zarobile ruske vojne snage u Ukrajini".

"Pomno pratimo situaciju i naša srca su uz njihove obitelji u ovim teškim vremenima", rekao je glasnogovornik za AFP.

Što se tiče slučaja WNBA superzvijezde Brittney Griner, koja se nalazi u istražnom zatvoru u Rusiji zbog optužbi za drogu, Peskov je oštro odbacio tvrdnju da je drže kao taoca. 

"Ne možemo je nazvati taocem. Zašto bismo je zvali taocem? Prekršila je ruski zakon i sada je procesuirana", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Griner, dvostruka osvajačica olimpijske zlatne medalje i WNBA prvakinja, privedena je u moskovskoj zračnoj luci u veljači zbog optužbe da je u svojoj prtljazi nosila patrone s uljem kanabisa. Prijeti joj kazna od 10 godina zatvora.

Washington je slučaj 31-godišnje Griner predao američkom posebnom izaslaniku zaduženom za taoce.

Istražni zatvor produljen joj je do 2. srpnja. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.