KRIZNI STOŽER Novih troje zaraženih korona virusom, dvoje umrlih

02.05.2020. 14:41:00

Nacionalni krizni stožer Civilne zaštite izvijestio je javnost o najnovijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata tri su nova slučaja zaraze korona virusom, a ukupno 2088. Umrle su dvije osobe. Oporavile su se 1463 osobe.

Najnovije podatke iznio je ministar zdravstva Vili Beroš. "Danas je 68. dan od pojave prvog bolesnika. U protekla 24 sata imamo tri novodijagnosticirane osobe. To znači da ukupno imamo 2088 pozitivnih osoba u ovom trenutku. Učinjeno je 37557 testiranja, od čega 640 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 5,56 posto."

"Od jučer su u Republici Hrvatskoj preminule i dvije bolesne osobe, u KBC-u Split ženska osoba 1929. godište i muška u KB Dubrava 1946. godište. Jedna osoba je bila na respiratoru, druga nije."

"Hospitalizirano je njih 239, devet manje nego jučer. Iz zdravstvenih je otpušteno 591 osoba, što je tri više u odnosu na jučer, kod kuće je oporavljeno 872, što je 39 više nego jučer. Ukupno oporavljeno je 1463", izvijestio je Beroš.

U Istri više nema zaraženih

Beroš je otkrio i da su svi dosad oboljeli u Istri ozdravili. ''Ovi rezultati doista vesele'', istaknuo je Beroš, ai i pozvao na oprez. "Pravo je vrijeme za daljnji oprez i strpljenje. Nužno je održavanje fizičkog razmaka, nemojmo kupovine pretvarati u obiteljske izlete. Rezultati doista vesele, oporavljenih je 1463, dakle 42 u posljednja 24 sata".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je među novooboljelima jedna osoba korisnik doma za starije i nemoćne u Splitu. "Druge dvije oboljele osobe su s područja Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije i kontakti su ranije oboljelih osoba."

Izvijestio je i o broju zaraženih u zdravstvenom sustavu "Zaražena su 274 zdravstvena djelatnika, 83 doktora i 105 sestara. U samoizolaciji su 42 doktora i 124 medicinske sestre", rekao je Capak.

Trgovine prepune zbog neradne nedjelje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na upit o prepunim trgovinama zbog neradne nedjelje. "Ovo nam je jedna situacija. Ima gužve sigurno zbog te činjenice. Mi nemamo dojave da bi bilo nešto alarmantno", rekao je Božinović.

Božinović i Beroš odbili su komentirati izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao da članovi Nacionalnog stožera nisu eksperti, već članovi političke stranke. 

Popuštanje mjera za vozače kamiona

Hoće li biti popuštanja u samoizolaciji vozača kamiona. "Vozači kamiona su jedna rizična skupina o kojima moramo posebno voditi brigu, razmatramo i tu mogućnost da njima olakšamo. Čitava Europa je zatvorila granice, moramo imati na granici određene mjere. Tu je jedna opreznost i koordinacija bitna. Kad se o tome odluči na razini Europe i mi ćemo se pridružiti", pojasnio je Capak.

Ministar zdravstva nije želio dodatno komentirati propust u splitskom KBC-u u kojem su pozitivnog pacijenta vratili u Dom za starije, a negativnog ostavili u bolnici. ''Čuo sam se s ravnateljem bolnice, priznao je pogrešku. Ne bih želio dodatno komentirati'', rekao je Beroš.

Izvor: iz/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.