Kronologija događaja na današnji dan

23.04.2021. 09:24:00

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

  • 23. travnja 1991. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio je u Banskim dvorima u Zagrebu američkog ambasadora Warrena Zimmermanna, koji ga je izvijestio o američkim pogledima na aktualno stanje jugoslavenske krize. Razgovoru je s američke strane bio nazočan američki konzul u Zagrebu Douglas Green, a s hrvatske strane ministar inozemnih poslova dr. Frane Vinko Golem i Rudy Perpich. Dr. Franjo Tuđman izvijestio je američkog ambasadora o tijeku pregovora predsjednika republika te o naporima koje ulaže Republika Hrvatska za miran rasplet jugoslavenske krize. Američkog ambasadora primio je i potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić. Zimmermann je posjetio i zagrebačku džamiju, a na povratku iz Zagreba u Beograd posjetio je i Spomen-područje Jasenovac,
  • Istog dana u u Beogradu na sjednici Skupštine SFRJ jugoslavenski dugovi procijenjeni su na 16 milijardi dolara.
  • 23. travnja 1992. u Žitniću kraj Drniša Hrvatskoj vojsci predano je 18 ljudi starije životne dobi, hrvatske nacionalnosti, koji su 4. travnja uhićeni na širem području Svetog Roka. Predaja je obavljena uz posredovanje Crvenoga križa i Misije Europske zajednice.
  • Istog dana njemački ministra vanjskih poslova Genscher u Bonnu je razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vladislavom Jovanovićem i tom prilikom Srbiju označio odgovornom za rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od Jovanovića je zatražio da Beograd smjesta povuče Jugoslavensku armiju iz tih dviju republika te ga upozorio na sve veću međunarodnu izolaciju u koju uranja Srbija.
  • Srbi su tijekom dana više puta topništvom napali Biograd. Jedna je osoba poginula, tri su ranjene; materijalna je šteta velika. Na Šibenik je ispaljeno šest raketa tipa „oganj“, povremeno je otvarana vatra i u vodičkom zaleđu. Šestero je civila ranjeno, troje teže, u topničkom napaduna Zadar u 13:20 sati. Prvo su na grad pale četiri granate iz višecjevnog bacača raketa, a potom u sljedećih desetak minuta još 11 topovskih projektila. Topnički napad na zadarske gradske četvrti ponovljen je oko 23 sata.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: Srećko Niketić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.