Kronologija događaja na današnji dan: Pojačani topnički napadi na prve linije obrane HV-a

06.04.2021. 11:03:00

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

  • 6. travnja 1991. predsjednik Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda Vojislav Šešelj sudjelovao je u emisiji „TV-politika” TV- Beograda, posvećenoj najviše zbivanjima u SAO Krajini. Šešelj je ponovio da je „cilj njegove partije stvaranje samostalne države Velike Srbije, jer je svaka Jugoslavija za Srbiju bila propast. U Srbiju bi „morala ući srpska Slavonija, srpska Dalmacija i Dubrovnik”. Zapadna granica išla bi linijom Virovitica – Karlovac – Karlobag. Istoga dana boravio je u Kninu te najavio pomoć Krajini sa 10.000 svojih četnika.
  • U Kostajnici je održan miting Srba kojem su prisustvovali i predstavnici SDS-a iz susjednih potkozarskih i banijskih općina te iz Beograda, Zagreba i Knina. Na mitingu je govorio dr. Jovan Rašković, koji je između ostalog rekao: „Mi hoćemo da mirno živimo, naš najveći cilj je mir, samo ćemo se braniti – jer srpski narod treba da do bije neki mir, a dosta nam je dobivenih ratova zbog kojih smo izgubili mir”
  • Istog dana predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio je u Zagrebu ugledne članove američke Republikanske stranke i poznate poslovne ljude Iliju Leticu i Clarka Duranta te se s njima zadržao u dužem razgovoru o uspostavljanju gospodarskih veza između Republike Hrvatske i SAD.
  • 6. travnja 1992. u Zagreb su stigla 83 prognanika iz Lovasa, 3 iz Sotina, 4 iz Tovarnika i 3 iz Šarengrada. Najmlađi je jednomjesečna beba, a najstariji ima 87 godina.
  • Poslijepodne i navečer pojačani su topnički napadi na prve linije obrane HV-a u Pokuplju u Petrinjskoj općini. Napadnuto je ušće rijeke Gline u Kupu, područje Slane i Novo Vratečko na petrinjskom području; protuzrakoplovnim mitraljezima i topovima napadnute su prve linije obrane Sunja i Komarevo; zapaljeno je više gospodarskih i stambenih objekata.
  • Na bojištima uz Kupu i Koranu neprijatelj je i dalje napadao hrvatske položaje. U noći na 6. travnja iz bestrzajnih topova i snajpera pucano je na hrvatske položaje u Donjoj Kupčini, Jamničkoj Kiselici i Lijevom Sredičkom. Iz šume Žoravica, iz vojarne u Mekušju i iz Donjih Macuta otvarana je vatra iz pješačkog oružja na položaje HV-a. U Dugoreškoj općini četnici supucali iz Gazibare na položaje HV-a oko sela Šćulac.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.