KRSTIČEVIĆ ČESTITAO VOJSCI Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini, hvala Vam!

17.04.2020. 21:18:00

Pripadnici Hrvatske vojske su u petak, 17. travnja 2020. godine sudjelovali u uspješnom uklanjanju sjevernog tornja zagrebačke katedrale kojem je zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb prijetilo urušavanje. Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno provedenoj zahtjevnoj akciji na zagrebačkoj katedrali.

Zamolbu za pomoć Hrvatske vojske u uklanjanju dijela sjevernog tornja uputio je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, a u radove obnove bila su uključena četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i šest pripadnika Vojno obavještajne satnije. Uz pripadnike HV-a, na sanaciji katedrale bili su angažirani i građevinski stručnjaci, arhitekti, statičari, alpinisti i profesori Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitali su svim sudionicima, od privatnih kompanija, alpinista, policije i Hrvatske vojske na uspješno izvršenoj akciji uklanjanja tornja.

U svojoj poruci napisao je:

"Čestitke svima u Hrvatskoj vojsci, posebno HKoV-u, vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini! Hvala Vam!"

Admiral Hranj rekao je ovom prilikom kako je današnja akcija pokazala kako ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije. "Operacija je bila zahtjevna i složena i svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće“  istaknuo je admiral. Dodatno je istaknuo i značajnu ulogu dronova Hrvatske vojske koji su prateći cijelu akciju omogućili kontrolirano podizanje i nakon toga spuštanje tornja. 

Zadaće pripadnika Inženjerijske pukovnije u sklopu sanacije tornja, pojasnio je načelnik Stožera Inženjerijske pukovnije pukovnik Miroslav Car, istaknuvši kako je riječ o poprilično zahtjevnoj aktivnosti postavljanja eksplozivnih naprava na sam toranj katedrale.

Pukovnik Car: Pripadnici Inženjerije potpuno su osposobljeni za ovakve zadaće. Godinama se obučavamo za takve stvari

"Tamo gdje je došlo do najvećeg oštećenja, odnosno između 72. i 73. reda sjevernog tornja, izvedeno je bušenje precizno određenih mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova i presijecanje nategnutog čeličnog užeta u sredini tornja. Nakon toga, izbušilo se devet rupa koje su se potom napunile eksplozivom nakon čega je uslijedilo povezivanje istih u električnu mrežu i naposljetku, paljenje“, ispričao je pukovnik Car. Rekao je kako je zadovoljan učinjenim istaknuvši da su pripadnici Inženjerije u Hrvatskoj vojsci potpuno obučeni i osposobljeni za ovakve zadaće. "Godinama se obučavamo za takve stvari. Nije bilo nikakvog straha niti bojazni da mi to nećemo uspjeti. Između ostalog, imali smo i zaštitnu opremu tako da je sve provedeno po propisima i na najbolji mogući način“ pojasnio je pukovnik.

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov u ovoj je prigodi pojasnio aktivnosti koje su obavljali pripadnici Vojno obavještajne satnije: "Postrojba je imala zadaću tijekom četvrtka i petka staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam toranj i mjesto detonacije u perimetru od 380 metara, što je uspješno i odrađeno“.

Nadnarednik Krešimir Marjanović koji je sudjelovao u aktivnosti na dužnosti palitelja, odnosno na mjestu za aktivaciju eksploziva istaknuo je kako je zadaća uspješno završena te je zahvalio svima koji su sudjelovali posebno istaknuvši alpiniste i sve druge djelatnike koji rade na obnovi katedrale na visinama. "Mi kao postrojba uglavnom radimo na zemlji, no iako su ovo bili ekstremni uvjeti, koristeći sigurnosnu opremu i zaštitu postigli smo optimalan učinak bez kolateralne štete“ zaključio je.

Izvor: av/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor: