Krstičević: Žao mi je, sankcionirat ćemo sve koji nisu odgovorno postupili

21.11.2019. 12:55:00

ZAGREB, 21. studenoga 2019. (Hina) - Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je u četvrtak žaljenje zbog afere sa švercerom oružja u zadarskoj zrakoplovnoj bazi Zemunik, zbog čega su suspendirana tri vojna pilota-instruktora, najavivši da će sankcionirati sve u liniji zapovijedanja koji su propustili odgovorno postupati. 

"Žao mi je. Napravljeno je nešto što nije normalno. Kroz postupak ćemo utvrditi odgovornosti, a Hrvatska vojska će sankcionirati bilo koga u liniji zapovijedanja, koji je po bilo kojem problemu trebao nešto napraviti, trebao odgovorno raditi, a nije radio", poručio je u četvrtak Krstičević na međunarodnom sportskom natjecanju "Izazov tjelesne spremnosti - Viribus unitis". 

U ime Hrvatske vojske i osobno, Krstičević se ispričao zbog skandala u Hrvatskoj vojsci, nakon što je sinoć Nova TV objavila da su tri vojna pilota-instruktora suspendirana i pod istragom jer su u vojnom helikopteru u zračnoj luci Zemunik prevozili civilnu osobu prerušenu u pilota, za koju se sumnja da je švercer oružja.

Krstičević je poručio da "svaki prekršaj ima ime i prezime", a Hrvatska vojska ima nultu stopu tolerancije na nevojničko ponašanje. "Kroz sustav i stegovne postupke trebamo se svi zajedno obračunati s ovakvim ljudima, sa ciljem da budemo ponos cijelog hrvatskog naroda", poručio je.

Ministar obrane novinarima je kazao kako je o tom incidentu doznao prije dva tjedna, no o njemu nije htio obavijestiti javnost kako niti jednim svojim postupkom ne bi utjecao na istragu.

"Istraga još traje. Po saznanju, načelniku glavnog stožera zapovijedio sam da mi podnese izvješće o cijelom slučaju. Formirao sam povjerenstvo koje ima zadaću do 2. prosinca dati analizu kompletne situacije, te preporuke koje mjere treba poduzeti kako bi se obračunali s ovakvim pojavama", kazao je.

Sa slučajem je upoznata i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović. Iz njezina Ureda poručuju da predsjednica očekuje promptno utvrđivanje svih relevantnih činjenica o tom događaju i primjereno sankcioniranje protuzakonitih postupaka.

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.