Ksenija Turković izabrana za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava

25.04.2020. 19:12:00

Hrvatska pravna stručnjakinja Ksenija Turković izabrana je za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, objavljeno je na stranici tog suda sa sjedištem u Strasbourgu.

Na novu dužnost Ksenija Turković će stupiti 18. svibnja, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u listopadu 2012.

Europski sud za ljudska prava je međunarodni sud ustrojen 1959. Njegova nadležnost je odlučivati o pojedinačnim ili međunarodnim zahtjevima koji se odnose na povredu građanskih i političkih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Zadaća suda je osigurati da države poštuju prava i jamstva predviđena Konvencijom. U trenutku kada utvrdi da je država povrijedila neko od zajamčenih prava i jamstava donosi presude koje su obvezujuće za svaku državu pa one moraju postupati po presudama i mijenjati svoje zakonodavstvo i praksu.

Sud se sastoji od broja sudaca jednakog broju država članica Vijeća Europe koje su ratificirale Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Oni sude u osobnom svojstvu i ne predstavljaju ni jednu državu, a biraju se na neobnovljiv mandat od devet godina.

Izvor: tportal.hr/Foto:Robert Anić

Izvorni autor: B. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.