Lavina potresnih svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju; ministar Božinović o uznemiravanju policajki: 'Mora biti sankcija'

23.01.2021. 10:49:00

Broj prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti raste. Glumice su pokrenule pokret 'Nisam tražila' te je u javnost izašao i slučaj policajki koje je uznemiravao nadređeni kolega.

I dalje raste broj prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na Akademiji dramskih umjetnosti koja je do četvrtka 21. siječnja, primila ukupno 20 prijava, od čega 13 anonimnih. Neke se prijave odnose na više osoba. Također, neke od prijava upozoravaju na ukorijenjenost seksističkih i mizoginih metoda rada na različitim odsjecima Akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterica kulturne scene.

Pokret 'Nisam tražila', koji su pokrenule glumice, osnažio je i druge žene pa je u javnost izašao i slučaj policajki koje je uznemiravao nadređeni kolega.

'Četiri policajke s juga Hrvatske odvažile su se prijaviti svojega nadređenog. Tvrde da ih je u više navrata seksualno uznemiravao. Druge je omalovažavao. Dok unutarnja kontrola istražuje navode, prijavljeni policajac i dalje je načelnik postaje', piše Dnevnik.hr.

O svemu se oglasio i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović koji kaže da je nedopustivo uznemiravanje žena u policiji, kojih je trenutačno oko 20 posto.

'Zatražio sam od glavnog ravnatelja detaljnije informacije o samom slučaju. Sankcija mora biti. Naravno mora se utvrditi sve okolnosti, ali mislim da su već one barem u jednom dijelu utvrđene', izjavio je.

Dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin na ADU je pokrenula posebnu radnu skupinu koja prikuplja podatke o slučajevima zlostavljanja i uznemiravanja. Na to su je potaknula svjedočanstva objavljena na stranici grupe 'Nisam tražila' na Facebooku. 

'U ponedjeljak planiramo skupiti sve pristigle prijave, i one potpisane i one anonimne, i pokrenuti procedure. Komentirat ćemo ih s kolegama iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i onda unutar Akademije, gdje je moguće i gdje treba, pokrenuti disciplinske postupke, a kompletne materijale ćemo dostaviti i Državnom odvjetništvu', rekla je Perković u petak.

Izvor: tportal.hr/Foto: Sanjin Strukic/Davorin Visnjic/PIXSELL

Izvorni autor: T.Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.