LAVROV GRMIO NA SAD, ZELENSKI OBEĆAO KAZNITI RUSE! Povukao potez koji bi mogao ozbiljno razljutiti Putina, eksplozije odjekuju Odesom: ‘Iza Rusa će samo ostati njihova tijela’

25.09.2022. 10:48:00

U sukobu Rusije i Ukrajine koji svijet dovodi do ruba ratnog stanja ovaj vikend ni u UN-u nije donio smirivanje zapaljive retorike, niti ikakva moguća rješenja.

Tako je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro kritizirao zapadne nacije zbog rata u Ukrajini, rekavši pritom Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele “uništiti” njegovu zemlju.

“Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Opseg je groteskan. Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju”, ustvrdio je Lavrov u svom vatrenom govoru u Općoj skupštini UN-a, iskoristivši tako red Rusije za govornicom Opće skupštine UN-a te uzvrativši Washingtonu koji je proteklih dana oštro kritizirao Moskvu.

Lavrov: ‘SAD pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište’

Rekao je i kako Sjedinjene Države proširuju Monroeovu doktrinu – svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja te “pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište”.

“Proglasivši se pobjednikom u Hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi”, rekao je, pritom branivši referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju “na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina”.

“Zapad se sada ljuti” na referendume, rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate “lažnih” referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.

Zelenski: ‘Kaznit ćemo okupatore, oslobodit ćemo cijelu zemlju’

Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom je sinoćnjem obraćanju kazao kako “Ukrajina neće dozvoliti da okupatori prođu nekažnjeno”.

“Odgovorit ćemo na sve napade u Zaporižji, Harkivu, Mikolajivu, Nikopolju, Donbasu te svim drugim ukrajinskim gradovima i regijama”, kazao je.

“Definitivno ćemo osloboditi našu zemlju – od Hersona do Luhanska, od Krima do Donjecka. Svaki ubojica i egzekutor bit će doveden pred lice pravde za sve ono što su učinili Ukrajincima”, kazao je.

Potez koji bi mogao razljutiti Putina

Međutim, Zelenski je povukao i potez koji bi dodatno mogao razljutiti Putina, budući, kako se moglo vidjeti proteklih dana, Rusi i nisu oduševljeni mobilizacijom i odlaskom u rat.

Naime, on je u sinoćnjem obraćanju ruskim vojnicima obećao da će ih zaštititi ako se predaju, obećavši im tri stvari. Kako je kazao, svima koji se predaju bit će omogućen humanitarni tretman po pravilima međunarodnog prava, zatim, obećao im je kako nitko neće znati uvjete njihove predaje, odnosno nitko neće znati jesu li se dobrovoljno predali ili su zarobljeni. Nadalje, zatvorenici neće biti vraćeni u Rusiju ako to sami ne žele.

U svom je obraćanju također dodao da ruske zapovjednike nije briga za živote svojih vojnika te da popunjavaju redove u jedinicama samo kako bi ih mogli poslati u smrt.

“Bolje je pobjeći od kriminalne mobilizacije nego postati invalid”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Eksplozije u Odesi i Kupjansku

Dok vrh vlasti obiju zemalja ratuje riječima, na ukrajinskoj bojišnici traje rat oružjem, pa su u nedjelju ukrajinske vlasti objavile da su Rusi napali Odesu kamikaza dronovima.

Glasnogovornik vojne komande oblasti Odesa, Serhij Bratčuk, rekao je da je administrativna zgrada u centru Odese pogođena tri puta. Jedan je dron, dodaje, oborila ukrajinska protuzračna obrana. Nema prijavljenih žrtava.

Međutim, streloviti ukrajinski napredak u oslobađanju teritorija od ruskih snaga na istoku zemlje u subotu se pretvorio u borbe usporene ruskim otporom i meteorološkim uvjetima.

Konstantno granatiranje čuje se u gradu Kupjansku na prvoj liniji, a crni dim podiže se s druge strane rijeke Oskil koja i dalje odvaja ukrajinske od ruskih snaga.

“Kiša trenutno svugdje otežava upotrebu teškog naoružanja. Možemo koristiti samo asfaltirane ceste”, rekao je ukrajinski narednik Roman Malina za agenciju France Presse. “Trenutno zbog težine kretanja zbog vremenskih uvjeta ciljamo njihova oklopna vozila, skladišta oružja i skupine vojnike”, dodao je.

‘Iza Rusa će samo ostati njihova tijela’

Ukrajinski vojni upravitelj Kupjanska Andrij Kanašević u petak je rekao da će vojsci trebati do deset dana da u potpunosti osigura područje. Većina paljbe u subotu bila je odlazna – ukrajinska artiljerija cilja ruske položaje u šumi istočno od grada, no Rusi odgovaraju dronovima. Nekoliko izbjeglica prešlo je na ukrajinski teritorij preko oštećenog mosta, i dalje obojenog u boje zastave ruskih okupatora.

Dvojica ukrajinskih vojnika, dobro opremljenih američkim jurišnim puškama i pancirima te dobrog raspoloženja unatoč umoru i zabrinutosti zbog ruskog drona koji zuji iznad ceste posute krhotinama, također su prešla natrag.

Jedan od njih, ratnog imena Mario, rekao je da je prerano reći kada će istočna obala potpuno biti pod ukrajinskom kontrolom, no bio je uvjeren da su Rusi u procesu povlačenja, piše francuska agencija.

“Iza njih će ostati samo njihova tijela”, rekao je Mario. “Općenito gledano, situacija je dobra. Ako se uzme u obzir raspon operacije, nismo imali gotovo nikakvih gubitaka”, dodao je.

Većina Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta koje je Rusija koristila za opskrbu svojih vojnika na južnom bojištu Donjecka, pala je pod ukrajinsku kontrolu nakon protuofenzive koja je počela ranije ovaj mjesec.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver

Izvorni autor: L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.