Laži o Jadovnu i Šaranovoj jami: Mitovi bez dokaza

24.06.2024. 10:44:00

U knjizi "Jadovno i Šaranova jama – Kontroverze i manipulacije" autori Vladimir Geiger, Mario Jareb i Davor Kovačić detaljno razotkrivaju mitove o broju žrtava u logoru Jadovno. Istraživanja i analize dokumenata pokazuju da mnoge tvrdnje o masovnim ubojstvima nemaju čvrste temelje, a neki čak tvrde da se zločini nisu dogodili na način kako je opisano, prenosi Hrvatska udruga Benedikt

Kontroverze broja žrtava

Prema raznim procjenama, broj žrtava logora Jadovno kreće se od 1.794 do nevjerojatnih 120.000. Ove su brojke često proizvod politički motiviranih izvora, koji su se natjecali u preuveličavanju stvarnog broja stradalih kako bi se potvrdili određeni politički narativ. Autori knjige argumentiraju da su to brojke rezultata "komunističko-četničke" historiografije, koja je imala za cilj demonizirati NDH i ustaški režim.

IMG_0003

Nedostatak dokaza

Jedan od ključnih argumenata autora jest nedostatak materijalnih dokaza o masovnim ubojstvima. Unatoč brojnim istraživanjima i ekshumacijama, u Šaranovoj jami nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili masovne zločine u opsegu koji su često spominjani. Ova činjenica baca sumnju na vjerodostojnost tvrdnje o tisućama žrtava.

Svjedočenja i iskazi

Autori također kritiziraju svjedočenja i iskaze koji su korišteni kao temelj za tvrdnje o masovnim ubojstvima. Mnogi svjedoci su davali proturječne izjave, a neki su mijenjali svoje priče desetljećima nakon rata. To dovodi do pitanja o njihovoj pouzdanosti i motivima. Osim toga, tvrdnje da su ustaše sustavno ubijale sve zatvorenike su kontradiktorne s činjenicom da su neki svjedoci preživjeli kako bi dali te izjave.

Politička Manipulacija

Knjiga naglašava kako su brojke žrtava često manipulirane u političke svrhe. Primjeri uključuju enciklopedije izdane u Jugoslaviji koje su s vremenom povećale broj žrtava, te brojne publikacije i "znanstvene" skupove organizirane kako bi se širile ove brojke u svijetu. Cilj ovih manipulacija bio je oblikovanje javnog mišljenja i demonizacija političkih protivnika.

"Iz knjige 'Jadovno i Šaranova jama – Kontroverze i manipulacije' jasno je da su mnoge tvrdnje o logoru Jadovno i Šaranova jama neutemeljene ili preuveličane. Istraživanja pokazuju da nema materijalnih dokaza koji bi potvrdili masovne zločine u opsegu koji se često navodi. Ova knjiga je važan korak u razotkrivanju političkih manipulacija i traženju povijesne istine."

I koliko je takvih laži, na istovjetan način prikazan u Domovinskom ratu, a autor te propagande i nadalje je Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Kako se njemu napravio ustupak, stoga neka krene o smaknuću dr. Ivana Šretera, neka se pokloni žrtvama četničkih postrojbi, JNA, srpskih paravojnih postrojbi, žrtvama u Domovinskom ratu. Dokle god ima moć, VRO "Oluja" uvijek će biti udruženi zločinački poduhvat, a neće ni slaviti VRO "Ouju", već će otići u Srbiju žalovati kako je zo bila genocidna akcija. Ama, baš svašta. Povijest velikosrpske ideologije se ponavlja iu ovim danima.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: HUB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.