Le Pen za “ujedinjavanje” s talijanskom premijerkom Meloni

26.05.2024. 18:38:00

Francuska krajnje desna političarka Marine Le Pen poručila je da bi voljela tješnje surađivati s talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni, piše dpa.

“Sada je trenutak za ujedinjenje”, rekla je Le Pen za talijanske novine Corriere della Sera na predizbornom skupu u sjevernoj Francuskoj ovoga vikenda.

Očekuje se da će Nacionalno okupljanje Le Pen dobiti veći broj glasova od stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na izborima za Europski parlament za nešto manje od dva tjedna, što je dio šireg vala porasta krajnje desnice u više zemalja EU-a.

“Ako budemo uspješni, možemo postati druga najveća skupina u Europskom parlamentu. Mislim da se takva prilika ne smije propustiti”, rekla je Le Pen.

Le Pen je rekla da se s Meloni slaže oko ključnih pitanja.

Savez “bi bio od velike pomoći”, istaknula je Le Pen.

Stranke dviju političarki trenutno su članice različitih klubova zastupnika u Europskom parlamentu.

Nacionalno okupljanje dio je Identiteta i demokracije (ID), a Braća Italije talijanske premijerke su u Europskim konzervativcima i reformistima (ECR).

Nedavno je došlo do previranja u ID-u zbog AfD-a. Nositelj liste te stranke na europskim izborima Maximilian Krah rekao je da nisu svi članovi SS-a, nacističke paravojske, bili zločinci.

Nacionalno okupljanje, koje se želi otresti antisemitske reputacije, ogradilo se od Kraha te je AfD zbog njegove izjave izbačen iz ID-a.

Promatrači vjeruju da se Le Pen želi približiti Meloni i njezinoj stranci kako bi sklopila nove saveze na europskoj razini nakon raskola u ID-u.

Izvor: n1/Foto: Alain JOCARD / AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.