Legendarna 113. Šibenska brigada danas slavi svoj 29. rođendan

19.06.2020. 10:36:00

Legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. Brigada Zbora narodne garde, s Antom Ljubičićem na čelu. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

Postrojba je u cjelini sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju ‘vatrenog’ angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

ISKRENE ČESTITKE 113. Šibenskoj brigadi

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:HINA/Kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.