Leopard 2 jedan je od najmoćnijih tenkova na svijetu, ali ISIS ih je u Siriji uspio onesposobiti. Turska je zbog toga bila bijesna na Njemačku

26.01.2023. 09:05:00

Njemački tenkovi Leopard 2, koje će Berlin poslati u Ukrajinu i isto dopustiti svima koji ih imaju, smatra se jednim od najmoćnijih na svijetu. Iako se o njima ovih dana pišu hvalospjevi valja se prisjetiti jedne neslavne epizode koju je Turska imala protiv ISIS-a u Siriji

The EurAsian Times u ljeto 2021. godine podsjetio je na operaciju 'Štit Eufrata' započetu u kolovozu 2016. godine u kojoj je uništeno 11 Leoparda-2 kod Al-Baba, četrdesetak kilometara istočno od Alepa.

Cilj operacije bio je očistiti sjeverni sirijski teritorij od prisutnosti ISIS-a.

Vojna akcija, navodi The EurAsian Times, odvijala se uspješno sve dok nije stigla do grada Al-Baba, u prosincu 2016., gdje su se oklopna vozila suočila s neprijateljskom vatrom.

Na iznenađenje Turske tenkovi nisu bili u stanju izdržati udar i u toj neslavnoj epizodi oštećeno je ili uništeno jedanaest tenkova, tri pješačka borbena vozila i jedan oklopni transporter.

Što se događalo kod Al-Baba

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

Islamska država kasnije je objavila dokument s fotografijama deset uništenih Leoparda, od kojih je pet oštećeno protutenkovskim projektilima, dva minama ili IED-ima, jedan raketnom ili minobacačkom vatrom dok za preostale nije navedeno kako su onesposobljeni.

Razvoj događaja na terenu razbjesnio je Tursku koja je zahtijevala od Njemačke da odmah unaprijedi tenkove novim oklopom i mjerama zaštite od projektila.

Napori da uvjeri Njemačku u nadogradnje nisu bili uspješni, a Berlin je uveo embargo na oružje nakon izvješća da je Turska koristila Leopard 2 za ubijanje kurdskih boraca u sirijskim enklavama Afrin i Manbij.

  •  

Tenkovi Leopard 2

Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Zbog toga se Turska za poboljšanje Leoparda obratila domaćim tvrtkama, a većinu posla na unapređenju i modernizaciji obavlja tvrtka Aselsan.

Analitičari smatraju da je Turska djelomično odgovorna za gubitke tenkova u Siriji s obzirom na to da su bili raspoređeni u izloženom okruženju bez ikakve potpore što ih je ostavilo ranjivima u zasjedama. Gerilski način ratovanja protivnika nije bio za njih.

Turska je kupila 354 tenka Leopard 2A4 od Njemačke početkom 2000-ih kada su odnosi dviju zemalja bili dobri, a njihova nabavka dala joj je značajnu vojnu sposobnost u odnosu na tenkove Patton M-60 koji su činili glavninu okloplih brigada.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.